Redacția unui ziar pentru studenți, percheziționată de poliția rusă pentru un material despre protestele pro-Navalnîi

Redacția unui ziar studențesc și domiciliile a patru dintre redactori au fost percheziționate de poliția rusă, într-o încercare a Kremlinului de a intimida publicația. Motivul? A publicat conținut pro-Navalnîi.

DOXA ar fi publicat un video – între timp șters – în care se explică de ce expulzările studenților pentru participarea la acțiuni de sprijin a lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin, sunt ilegale. Contrar acuzațiilor aduse de autorități, care afirmă că ziarul studențesc ar fi „incitat minorii la participarea la acţiuni ilegale periculoase”, redacția susține că materialul nu conținea așa ceva,  informează VOA.

Roskomnadzor, autoritatea care reglementează media, a cerut în trecut DOXA să șteargă videoclipul. Revista s-a conformat, dar a intentat un proces contestând ordinul.

Nu sunt arestați la domiciliu, dar n-au voie să iasă între 00:00 și 23:59

Miercuri, poliția rusă a descins la sediul DOXA în jur de șase dimineața, dar și în domiciliile a patru jurnaliști. Este vorba despre Nataşa Tişkevici, Vladimir Metelkin, Armen Aramian şi Alla Gutnikova.

Mai mult decât atât, o instanță din Moscova a stabilit în aceeași zi că cei patru nu pot accesa internetul timp de două luni, dar nici să-și părăsească casele în intervalul orar 00:00 și 23:59, fără să fie precizat explicit arestul la domiciliu.

„Presiunea cu care s-a confruntat recent comunitatea jurnaliștilor este fără precedent, dar nu vom opri munca noastră. Vom continua să raportăm ceea ce este important pentru tineri și vom continua să susținem drepturile lor”, se arată în comunicatul revistei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *