Malaezia adoptă măsuri draconice împotriva informațiilor false: amendă de 24 de mii de dolari sau trei ani de închisoare

Pe 12 martie, în Malaezia a intrat în vigoare legea draconiană care pedepsește răspândirea informațiilor false, contrare poziției oficiale a autorităților. Una dintre măsurile introduse este amendarea celor care contribuie la distribuirea ”fake news” cu echivalentul a aproximativ 24 de mii de dolari.

În unele situații, persoanele găsite vinovate pot chiar să ajungă la închisoare dacă propagă informații, știri, date sau rapoarte referitoare la COVID-19 și proclamația de Urgență a Malaeziei, care sunt fie în totalitate, fie parțial false, conform Straits Times.

Drepturile cetățenilor sunt restrânse altfel, întrucât măsura îi vizează nu numai pe jurnaliști, ci și pe utilizatorii de social media. Mai mult decât atât, polițiștii pot acum să acceseze liberi orice date, dacă asta îi ajută în realizarea investigațiilor.

„Orice persoană care nu îndeplinește cererea de către ofițerul de poliție sau ofițerul autorizat formulată în temeiul subsecțiunii (1) comite o infracțiune și va fi condamnată la o amendă care nu depășește 100.000 RM sau la închisoare pentru o perioadă care nu depășește un an sau la ambele”, se arată pe site-ul oficial al Gazetei Federale din Malaezia.

Vizați de măsură sunt și finanțează publicații pentru a promova afirmații înșelătoare vor putea să primească o amendă de 500,000 MYR (121,521 de dolari), șase ani în spatele gratiilor sau ambele.

Malaezia mai avea o lege privind fake news, adoptată cu câteva luni înainte de alegerile din 2018. La momentul respectiv, a fost folosită pentru a-l investiga pe fostul prim-ministru Mahathir Mohamad pentru că a spus că un avion său cu care călătorea în campanie a fost modificat. Ulterior, ancheta a fost abandonată, iar legea a fost abrogată după ce Mahathir a câștigat alegerile.