Kamala Harris, vicepreședinta SUA, insistă că nu se dorește interzicerea TikTok
Kamala Harris, vicepreședinta SUA, insistă că autoritățile americane nu vor să interzică TikTok, ci să despartă platforma de compania-mamă chineză, ByteDance. Harris a ținut să precizeze că îngrijorările legate de securitatea națională a SUA sunt îndreptate strict către ByteDance.
Pe 13 martie, Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului american) a votat o lege prin care îi cere TikTok ruperea de compania-mamă, ori riscă să fie interzisă. Platforma are la dispoziție șase luni să decidă ce va face. Proiectul a atras atenția publică, însă ca lucrurile să devină cu adevărat serioase, Senatul trebuie să voteze această lege.
Balanța ar putea înclina în favoarea TikTok în camera superioară a Congresului, unde proiectul legislativ nu se bucură de susținerea covârșitoare din Camera Reprezentanților. Pe lângă lipsa de dovezi că Beijingul ar folosi TikTok pentru a influența societatea americană, Senatul încă nu are scrisă propria versiune a legii – acest pas trebuie făcut pentru că proiectul nu poate fi transferat dintr-o cameră în alta.
În plus, atitudinea americanilor s-a schimbat semnificativ față de interzicere; un studiu al Pew Center de la finalul anului trecut arată că doar 38% dintre adulții din SUA au declarat că susțin interzicerea, în scădere față de procentul de 50% din martie 2023.
Kamala Harris, într-un interviu pentru ABC News, a subliniat faptul că interzicerea TikTok nu este obiectivul autorităților, ci simpla despărțile de ByteDance, menționând că „înțelegem scopul și utilitatea sa [a TikTok – n.r.] și plăcerea pe care o oferă multor oameni”.
„Nu intenționăm să interzicem TikTok. Acesta nu este deloc scopul sau obiectivul nostru. Trebuie să ne ocupăm de deținătorul TikTok și avem preocupări legate de securitatea națională cu privire la deținătorul TikTok, dar nu avem nicio intenție de a interzice TikTok[…] Este o sursă de venit pentru mulți oameni, permite oamenilor să împărtășească informații într-un mod liber, permite oamenilor să aibă un cuvânt de spus, este foarte important”, a declarat Harris.
TikTok se opune vehement proiectului și îl numește o interzicere efectivă, iar despărțirea de ByteDance nu pare să fie luată în calcul.
„Acest proces a fost secret, iar proiectul de lege a fost adoptat în grabă dintr-un singur motiv: reprezintă o interdicție. Sperăm că Senatul va lua în considerare faptele, își va asculta alegătorii și își va da seama de impactul asupra economiei, asupra celor 7 milioane de întreprinderi mici și asupra celor 170 de milioane de americani care folosesc serviciile noastre”, a spus compania într-o postare pe X, imediat după votul din Camera Reprezentanților.
Our statement on today's House vote: This process was secret and the bill was jammed through for one reason: it's a ban. We are hopeful that the Senate will consider the facts, listen to their constituents, and realize the impact on the economy, 7 million small businesses, and…
— TikTok Policy (@TikTokPolicy) March 13, 2024
Articole asemănătoare
Meta și Apple s-ar putea confrunta cu acuzații de încălcare a normelor UE cu privire la piața digitală
Demisie la vârful TikTok. Kevin Mayer a renunțat la funcția de director general după mai puțin de șase luni
O jurnalistă din Albania, agresată de prim-ministru
Papa cataloghează dezinformarea privind vaccinurile COVID drept „o încălcare a drepturilor omului”
USR atrage încă un jurnalist: Elena Lasconi a părăsit PRO TV și va candida pentru funcția de primar