Jurnalistul Christo Grozev a părăsit Austria din cauza amenințărilor serviciilor secrete ruse

Jurnalistul bulgar Christo Grozev, coordonatorul organizației de investigații Bellingcat, ar putea să nu se mai întoarcă la Viena, după ce a fost avertizat că viața sa ar putea fi pusă în pericol dacă o va face. El a locuit în Austria în ultimii douăzeci de ani.

El a declarat pentru cotidianul vienez Falter că a decis să facă acest lucru din cauza amenințării reprezentate de serviciile de securitate rusești la adresa vieții sale.

„Bănuiesc că în oraș sunt mai mulți agenți, informatori și securiști ruși decât polițiști”, a declarat Grozev jurnaliștilor austrieci, potrivit Moscow Times.

Jurnalistul bulgar trebuia să sosească la Viena după o călătorie în SUA, dar a anulat după ce contacte din lumea serviciilor secrete l-au avertizat că ar putea fi în pericol în capitala austriacă.

„Sunt considerat un infractor, dar nu mă pot apăra pentru că nu știu pentru ce. Și, aparent, vor să îmi semnaleze [că] știu exact unde locuiesc”, a mai declarat Grozev în interviul acordat Falter.

Citiți și: Renumitul jurnalist Bellingcat Christo Grozev este „căutat” de Rusia

În decembrie 2022, Christo Grozev a fost inclus de Ministerul rus de Interne pe lista persoanelor căutate de autorități, „în temeiul unui articol din Codul penal”. Deși nu este clar la ce cod se referă oficialii ruși, monitorul pentru drepturile omului OVD-Info susține că jurnalistul ar putea să fie pus pe lista neagră pentru ceea ce Kremlinul numește răspândirea de „știri false” despre războiul din Ucraina.

Nu este singura dată când Rusia îl acuză pe Grozev de o faptă ilegală. În luna iulie a anului trecut, FSB a susținut că jurnalistul a fost implicat într-un „complot dejucat” de deturnare a unor avioane de luptă rusești. Nu este clar dacă Grozev a fost inculpat pentru această acuzație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *