Acțiunile Belarusului nu rămân fără răspuns. Uniunea Europeană a adoptat un set de sancțiuni

Diversiunile utilizate de regimul lui Aleksandr Lukașenko pentru a obliga un avion al companiei RyanAir să aterizeze pe aeroportul din Minsk pentru a aresta un jurnalist critic cu regimul nu rămân fără răspuns din partea Uniunii Europene.

Astfel, liderii UE au decis adoptarea unui set de sancțiuni îndreptate spre regimul de la Minsk, printre care se numără și suspendarea zborurilor europene prin spațiul aerian al Belarusului, dar și interzicerea „survolării spațiului aerian al UE de către companiile din Belarus și împiedicarea accesului în aeroporturile UE”, conform The Guardian.

Măsurile convenite la Bruxelles vizează și o serie de sancțiuni economice, care vor fi aplicate împotriva celor implicați în arestări și în deturnarea avionului, dar și afacerilor care finanțează regimul lui Lukașenko și sectorului aviatic.

Un oficial al UE a declarat că liderii celor 27 de state membre au „aprobat acțiunile puternice” propuse de președintele Consiliului European Charles Michel și că „textul a fost aprobat foarte repede”, întrucât a existat o „reacție puternică, deoarece autoritățile din Belarus au pus în pericol grav siguranța aviației și a pasagerilor de la bord”,

În solidaritate cu decizia UE, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a decis ca traficul aerian cu Belarus să fie întrerupt. Guvernul Marii Britanii a anunțat la rândul său suspendarea permisului de funcționare al Belavia, compania aeriană națională a Belarus, dar examinează și dacă trebuie să aplice sancțiuni.

De cealaltă parte, Belarus a declarat că tensiunile au fost create de Occident, ministrul de Externe afirmând că „situația este politizată în mod intenționat și există acuzații și etichetări nefondate”.