Jurnalistul american Evan Gershkovich, acuzat de Rusia că lucrează pentru CIA
Procurorii ruși îl acuză pe Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat sub acuzația de spionaj în martie trecut, că a lucrat pentru CIA.
Într-un anunț privind finalizarea rechizitoriului împotriva jurnalistului american arestat, Procuratura Generală a Rusiei a detaliat ceea ce spune că sunt metodele folosite de Gershkovich pentru a culege informații despre fabrica Uralvagonzavod din afara orașului din munții Urali Ekaterinburg: Gershkovich a „strâns informații secrete” conform „instrucțiunilor de la CIA” prin metode ascunse.
Nu este clar când va începe procesul, dar odată ce va începe, ne putem aștepta să fie cu ușile închise – având în vedere „informațiile confidențiale” implicate în acest caz, conform NPR.
Până atunci, Gershkovich este deținut la închisoarea Lefortovo din Moscova, unde se confruntă cu condiții dure. El trebuie să rămână în celulă 23 de ore pe zi, cu excepția timpului în care se întâlnește cu avocații săi sau cu personalul Ambasadei SUA.
Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul ar putea petrece peste 20 de ani după gratii.
SUA resping acuzațiile
Nu au întârziat să apară nici reacțiile din SUA. The Wall Street Journal, publicația pentru care Gershkovich lucra la momentul arestării sale, consideră că acuzațiile care i se aduc jurnalistului său sunt un atac la adresa libertății presei – acțiune de care Rusia nu era străină nici înainte de arestarea americanului.
„Evan Gershkovich se confruntă cu o acuzație falsă și fără temei. Cea mai recentă mișcare a Rusiei către un proces fals este, deși de așteptat, profund dezamăgitoare și totuși nu mai puțin scandaloasă”, au declarat editorul ziarului, Almar Latour, și redactorul șef al acesteia, Emma Tucker, într-o declarație. „Mânjirea numelui lui Evan de către regimul rus este respingătoare, dezgustătoare și se bazează pe minciuni calculate și transparente. Jurnalismul nu este o crimă”, au adăugat aceștia.
O altă reacție a venit din partea Departamentului de Stat al SUA, care a încercat să negocieze eliberarea jurnalistului de mai bine de un an: „Nu există absolut nicio credibilitate pentru aceste acuzații. Am fost clar de la început că Evan nu a făcut nimic rău. nu a fost niciodată arestat în primul rând”, a declarat presei un purtător de cuvânt al instituției.
Odată cu arestarea sa de anul trecut, Gershkovich a devenit primul jurnalist american reținut de Rusia sub acuzația de spionaj, de când agenții KGB l-au arestat pe reporterul Nicholas Daniloff în 1986.
Articole asemănătoare
Cum a încercat firma angajată de Facebook să-l discrediteze pe Soros
Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov, premiați la Oslo cu Nobelul pentru Pace
Domeniile „.ro” neplătite vor fi șterse, începând de azi
Postările de pe Instagram ar putea fi folosite de către autoritățile italiene pentru a afla cine nu respectă carantina
Youtube lanseză un nou serviciu plătit