Jurnalista fictivă Philomena Cunk, despre fake news: „Știrile false se întâmplau doar pe 1 aprilie”
Jurnalista fictivă Philomena Cunk a debutat în emisiunea Weekly Wipe a lui Charlie Brooker. Ulterior a devenit celebră după ce Netflix i-a publicat propria emisiune: Cunk On Earth, devenind rapid o senzație pe TikTok pentru explicațiile sale atipice.
Dacă nu ați vizionat-o încă, vă recomandăm să o faceți. Este un exemplu excelent de umor sec și, uneori, de clișee jurnalistice. Poate fi stânjenitor pentru telespectator, precum și pentru persoana invitată să comenteze un subiect academic.
Acum, Philomena Cunk are propria enciclopedie, în care explică în felul ei particular totul – exact așa cum îi spune numele: ”Cunk on Everything. The Encyclopedia Philomena”. Din fericire pentru noi, ea ne împărtășește cunoștințele sale vaste chiar și despre știrile false, potrivit Daily Beast.
Iată părerea ei despre acest fenomen:
„Știrile false sunt o modalitate de a convinge oamenii de anumite lucruri, chiar dacă nu există dovezi. Mințindu-te că lumea este periculoasă, sau coruptă, sau rotundă.
Știrile false se întâmplau doar pe 1 aprilie, când ziarele pretindeau că s-a întâmplat ceva neamuzant, iar prezentatorii citeau știrea la BBC Breakfast și se prefăceau că râd. Dar acum nu mai este doar într-o zi, ci tot timpul. Este o misiune mai rea decât Crăciunul.
Știrile false au început inițial pe internet. Pe internet, poți minți și nu există consecințe, dar dacă un ziar minte pe prima pagină, trebuie să tipărească o căsuță mică pe care scrie «îmi pare rău» într-un alt ziar, câteva săptămâni sau, uneori, ani mai târziu, astfel încât acest lucru acționează ca un mare factor de descurajare.
Donald Trump spune că presa mainstream este fake news, pentru că spune ceea ce face el. Este destul de convingător, pentru că cea mai mare parte pare inventată, probabil pentru un film în care un urs ajunge să fie președinte.
De fapt, știrile false sunt în regulă, într-adevăr, pentru că știrile reale sunt destul de plictisitoare. Așa că nimeni nu le citește. Dar știrile false sunt mai bune, pentru că sunt lucruri pe care le crezi deja, așa că nu trebuie să le citești. Doar titlurile. Așa că ai timp să citești mai multe. Ceea ce nu e cazul.”
Articole asemănătoare
Facebook, Amazon și Microsoft își sfătuiesc angajații să lucreaze de acasă
Sfârșitul jurnalismului uman e aproape? Mai nou roboții redactează știri de ultimă oră și identifică știri false
Jurnalistul român Mircea Barbu, pus oficial sub acuzare în Rusia
Regina Marii Britanii și-a arătat recunoștința față de mass-media
Viorica Dăncilă, CENZURATĂ pe pagina de Facebook a Guvernului! Cronica unei prelucrări cu adresă EXCLUSIV