Un tweet i-ar putea aduce ani de închisoare unui jurnalist egiptean

Jurnalistul egiptean de investigații Hossam Bahgat va apărea la începutul lunii noiembrie în fața instanței, din cauza unei postări făcute pe Twitter.

Omul de presă, cunoscut pentru anchetele sale jurnalistice privind abuzurile asupra sistemului electoral din țara sa, a postat în decembrie 2020 un tweet în care îl critica pe fostul director al Autorității Electorale Națională, Lashin Ibrahim, pentru presupuse acte de corupție în timpul alegerilor parlamentare din 2020 din țară, confrom CPJ.

Ulterior, el a fost chemat de procurori și acuzat că a insultat Autoritatea Electorală, în baza unei plângeri formulate de actualul președinte al instituției ce se ocupă cu procesele electorale din Egipt. Pentru o astfel de faptă, Bahgat ar putea primi doi ani cu executare și o amendă de 500 de mii de lire egiptene, echivalentul a 32 de mii de dolari americani.

Nu este prima oară când jurnalistul de investigații se confruntă cu astfel de acuzații. În 2011, Bahgat a fost acuzat, alături de mai mulți directori ai organizațiilor locale pentru drepturile omului, că au primit ilegal finanțări străine, iar cinci ani mai târziu, un tribunal din Cairo a decis înghețarea activelor lui Bahgat și i-a interzis să călătorească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *