Vești proaste pentru jurnalistul Evan Gershkovici: va rămâne în arest preventiv în Rusia

Într-o ultimă lovitură dată libertății presei și relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și Rusia, reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal va continua să fie ținut în arest preventiv la Moscova, după ce o hotărâre judecătorească recentă a respins apelul său pentru eliberare.

În urma recentei hotărâri judecătorești, Evan Gershkovich va rămâne încarcerat cel puțin până la 30 noiembrie. Dacă va fi condamnat, el ar putea fi pasibil de până la 20 de ani de închisoare, a relatat agenția de știri rusă Tass, citată de CNN.

Este pentru a treia oară când detenția preventivă a jurnalistului este prelungită. Primele două au fost în mai și în august.

Vești proaste pentru jurnalistul The Wall Street Journal

Procedurile din sala de judecată au fost urmărite îndeaproape atât de jurnaliști, cât și de diplomați. prezența ambasadorului SUA în Rusia, Lynne Tracy, adăugând un nivel suplimentar de semnificație. La ieșirea din salp, diplomatul a reiterat poziția de neclintit a Statelor Unite, afirmând că acuzațiile aduse împotriva sa sunt nefondate și că jurnalismul nu ar trebui să fie criminalizat.

Poziția SUA rămâne de neclintit. Acuzațiile împotriva lui Evan sunt nefondate. Guvernul rus l-a închis pe Evan pentru că și-a făcut pur și simplu meseria. Jurnalismul nu este o crimă”, a declarat Tracy reporterilor în fața tribunalului.

Mai mult, ea l-a vizitat pe Gershkovici cu o săptămână înainte de proces, în închisoarea Lefortovo, unde este deținut jurnalistul: „Evan este pe deplin conștient de gravitatea situației sale, însă rămâne remarcabil de puternic”, a spus ambasadoarea, dezvăluind că acesta își menține mintea ageră jucând șah cu tatăl său prin mail.

Jurnalistul ar putea să nu se întoarcă prea curând în SUA

Calvarul lui Gershkovici a început în martie, când a fost arestat în timpul unei călătorii în interes de serviciu la Moscova. Serviciul Federal de Securitate (FSB), principala agenție de securitate a Rusiei, l-a acuzat că a încercat să obțină secrete de stat, acuzație negată cu vehemență atât de Gershkovici, cât și de The Wall Street Journal. Cazul său este prima arestare a unui jurnalist sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

SUA a declarat că lucrează la eliberarea lui Evan Gershkovici, crezând că acesta este deținut de ruși ca monedă de schimb pentru cineva mai important pentru Moscova.

Deși au avut loc discuții între Casa Albă și Kremlin în încercarea de a obține eliberarea lui Gershkovici, acestea nu au dat încă rezultate. Președintele Joe Biden și-a exprimat angajamentul față de această cauză, subliniind că se fac eforturi pentru eliberarea nu doar a lui Gershkovici, ci și a altor americani care sunt deținuți ilegal în străinătate.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *