Fact Check: Declarația lui Gabriel Mutu despre ilegalitatea folosirii trotinetelor electrice de minori și disponibilizarea a 400.000 de bugetari

Se apropie trei alegeri pentru România: până la prezidențiale a mai rămas doar o lună, iar localele și parlamentarele sunt programate pentru anul următor. În online, politicienii fac prezența, un fel de încălzire pentru campaniile ce vor urma.

Este și cazul lui Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 din București. Edilul a scris, în dimineața zilei de joi, o postare pe Facebook despre ”peneliști”, pe care-i consideră inconștienți pentru că s-ar fi pozat cu mai mulți oameni pe trotinete electrice, printre care și copii.

”Mărul discordiei” este o poză distribuită pe pagina filialei PNL Sector 6 la sfârșitul lunii septembrie, când mai mulți membri ai PNL București au ieșit cu bicicletele și trotinetele pentru a-i cere demisia vicelui PMB. Protestul ar fi avut loc după ce Aurelian Bădulescu, a spus în direct: ”Nu merg cu bicicleta pentru că nu vreau să fac bătături la c*r și să put! N-am hemoroizi, că io-s din ăla de la țară”.

Gabriel Mutu spune că PNL a săvârșit o infracțiune pentru că au mers împreună cu mai multe persoane, printre care și copii – menționează edilul – pe trotinete electrice. Primarul S6 explică: ”Pentru a putea folosi o trotinetă precum cea din fotografia peneliștilor, utilizatorii trebuie să poarte cască și trebuie să aibă vârsta de cel puțin 18 ani.”

Peneliștii sunt inconștienti!Nu vor doar sa arunce țara în haos, ci și să ucidă tinerii!Peneliștii se laudă public…

Gepostet von Gabriel Mutu am Donnerstag, 10. Oktober 2019

Totuși, acest lucru nu este adevărat.

În prezent, utilizarea trotinetelor electrice care nu ating viteza de 24 km/h (deci nu sunt considerate mopede) nu necesită nici vreo oră de legislație rutieră, nici utilizarea căștilor de protecție pentru persoane peste 18 ani – legea privind folosirea căștilor diferă în funcție de zonă – și nici nu este clar de la ce vârstă poți conduce o astfel de trotinetă.

Întrebat de către un alt utilizator de Facebook în ce lege este menționat că folosirea trotinetelor de către minori este interzisă, Gabriel Mutu i-a dat link către regulamentul Lime, una dintre companiile ce închiriază trotinete electrice.

Pe parcursul textului său, edilul Sectorului 6 al Capitalei acuză principalul partid de opoziție că are numai inițiative ”ilegale”, printre care se numără și pozarea alături de minori pe trotinete electrice, concedierea a 400.000 de oameni și că ”vor forța angajații de la stat să plătească taxe mai mari decât cei din privat”.

Fact check în postarea primarului Mutu

Un regulament al unei companii nu reprezintă o lege, deci nu se poate spune că ”e ilegal”. Nerespectarea regulamentului Lime poate aduce, cel mult, blocarea de pe aplicație și interzicerea folosirii contului respectiv dar nu pot exista repercusiuni din partea forțelor de ordine.

Ironia face ca un deputat din partea PNL să fi propus reglementarea Codului rutier astfel încât să fie introduse și prevederi pentru trotinetele electrice. Sorin-Dan Moldovan a propus ca vârsta minimă de folosire a acestora pe drumurile publice să fie de 14 ani și minorii să poarte cască de protecție. Totodată, proiectul mai prevede interzicerea circulației acestora pe timp de noapte fără semne reflectorizante. PeRol a scris mai multe despre acest proiect aici

E important de notat, totodată, că declarația privind concedierea a 400.000 de bugetari este făcută de către Dragoş Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane, unor oameni de afaceri germani, referindu-se la un scenariu în care Guvernul ar fi format din tehnocrați. Deși acesta ar fi apropiat într-o măsura mai mare sau mai mică de PNL,  nu are statut de membru și a  spus căte o părere personală.

În acest context, este o exagerare să legi un partid (din Opoziție sau nu, bun sau rău) de declarațiile unei persoane care nici măcar nu este membru, precum și să afirmi că nerespectarea regulamentului unei companii este ilegală, putând atrage, deci, repercusiuni din partea organului statului. 

3 Comentarii

  1. Nu trebuie sa ai prea multe clase pentru a intelege ca in tara asta sint prea multi bugetari si functionari pulbici , prea scumpi si prea inutili .

    Eu vreau ca numarul si beneficiile lor , nete , sa fie reduse la jumatate .

    1. Prin schimbarea guvernului poate sunt mai mult de 400.000 de indivizi plătiți de la buget și taie frunze la câini pe la PSD și alte locații de partid unde se distrează borfașii politici numiți PSD.Deci reducerea va fi naturală și cred că aceștia au început să se vaiete sperând într-o reacție colectivă care să-i salveze.Cei de la PSD încă sunt buimaci,dar când vor realiza că nu pot plăti slugile și amantele și vor rămâne să-și facă singuri igiena corporală,să-și care bagajele și să nu aibă pe cine da vina că sunt proști,va fi jale pentru ei.

  2. Mai nea,io merg la servici cu maxim 20 km ora si maintorc seara cu maxim 10.De mai multi ani.Pt.asta imin trebuie rca,casco,roata in plus,trusa de medicamente,extintor, carnet, vizita cu nu-s diliu, ciomag, volan, retrovizoare,numar, act ca nu e furata,etc. De ce altul poate merge in curu gol,ca pielea rosie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *