NYT: O unitate de elită a serviciilor secrete ruse urmărește destabilizarea Europei. Cele mai cunoscute operațiuni, eșuate

Pe teritoriul Europei s-ar afla o unitate de elită a serviciilor secrete din Rusia, care ar urmări destabilizarea situației continentale, arată un articol publicat de The New York Times.

Unitatea 29155, aflată în subordinea GRU (Serviciul rus de Informaţii Militare), ar fi desfășurat operațiuni de cel puțin un deceniu în Europa. Printre misiunile desfășurate de aceasta se numără o tentativă de otrăvire a unui raficant de arme în Bulgaria, o întreagă campanie de destabilizare a Republicii Moldova, tentativa de asasinare cu agent neurotoxic a unui fost spion rus și fiica acestuia în Marea Britanie, precum și o tentativă eșuată de lovitură de stat, se mai arată în materialul din publicația britanică.

Până acum, aceste incidente au fost văzute ca fiind izolate, fără legătură între ele. Experții din securitate spun, însă, că acum se conturează din ce în ce mai mult imaginea unei campanii întregi, derulată de 29155, specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinateinformează Digi24.ro, citând NYT.

 „Este vorba de o unitate GRU activă de câţiva ani în Europa. A fost o surpriză că ruşii, agenţii GRU, această unitate s-au simţit liberi să meargă în ţări prietene şi să comită astfel de atacuri. A fost un şoc”, afirmă, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate europene.

Totuși, e important de notat că multe dintre operațiuni au fost descoperite. Atât Skripal, cât și traficantul bulgar de arme au supraviețuit încercării de asasinat, în timp ce lovitura de stat a atras o atenție mare asupra activității agenților ruși pe teritoriu european. Experții cred, însă, că acesta era scopul: ca activitatea să fie cel puțin parțial descoperită, fiind parte din strategie.

”Acel tip de operațiune a devenit o parte a războiului psihologic”, a spus pentru New York Times un fost director de serviciu de informații din Estonia. ”Nu e vorba că au devenit mai agresivi. Ei vor să fie simțite (n.r. – operațiunile). E parte a jocului.”

Existența unei unități de elită a spionajului rus, ce are ca scop destibilizarea Europei, e de urmărit și în ceea ce privește România, dată fiind apropierea unora dintre operațiuni de granițele statului, precum și situația politică incertă din țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *