Twitter, considerată o companie prea mică pentru a încălca legea antitrust a UE

Uniunea Europeană apreciază Twitter ca fiind o companie prea mică pentru a suporta consecințele noilor pachete de legi antitrust. Pentru a fi pasibilă de anchetele autorităților europene, Uniunea va trebui să schimbe încadrarea Twitter și să o denumească „gatekeeper”, lucru ce s-ar putea întâmpla.

Chestiunea încălcărilor normelor DMA și DSA (care reglementează piața și serviciile online) a fost ridicată după ce Twitter anunțase că va interzise postarea de linkuri către alte platforme de socializare precum Facebook, Instagram sau Mastodon. Utilizatorii au deplâns această schimbare, iar la câteva ore distanță compania de socializare a renunțat la idee și a șters toate postările care vorbeau despre noua politică.

Fostul CEO al Twitter a reacționat la rândul său cu privire la acest anunț și a declarat că „nu are sens”.

Elon Musk a ieșit să clarificele lucrurile și a spus că regulava fi ajustată pentru a suspenda conturile doar atunci când scopul *principal* al acelui cont este promovarea concurenților, ceea ce, în esență, intră sub incidența regulii anti-spam”.

Această mișcare haotică de a implementa sau scoate reguli după bunul plac și care favorizează doar compania în cauză reprezintă încălcări ale normelor antitrust, doar că Twitter este prea mică pentru a fi considerată dominantă pe piață.

Termentul de „gatekeeper” desemnează o companie care are 45 de milioane de utilizatori în UE și atinge anumite praguri de venit anual. Twitter nu îndeplinește condiția din urmă, iar acest lucru oferă o portiță autoritățile europene pentru a-i schimba încadrarea.

Andreas Schwab, europarlamentarul care s-a ocupat de votul pachetului de legi antitrust în Parlamentul European, a declarat pentru Bloomberg că există în momentul de față o „presiune pentru a desemna Twitter ca gatekeeper”, menționând că ar fi relativ ușor să se facă acest lucru datorită numărului de utilizatori al platformei.

Singura regulă pe care Twitter a încălcat-o este cea referitoare la proasta informare a utilizatorilor europeni cu privire la noile schimbări de politică și faptul că informația nu a fost tradusă în limbile oficiale ale Uniunii.

Cu toate astea, atât DMA, cât și DSA nu sunt încă implementate, normele lor intrând în vigoare începând cu anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *