Epidemia de coronavirus pune în pericol viața jurnaliștilor deținuți în Iran

Condițiile improprii și lipsa de implicare a Iranului în condițiile de deținere a jurnaliștilor pot să pună în pericol viața acestora, pe fondul coronavirus.

În contextul în care Iran este a doua cea mai afectată țară de epidemia de coronavirus, situația reporterilor considerați de către regimul de la Teheran este îngrijorătoare pentru organizațiile pentru drepturile omului. Reporters without Borders afirma recent că există voci care spun că epidemia s-ar răspândi în închisoriile iraniene, iar măsurile luate de autorități sunt insuficiente.

”Nu există cifre oficiale pentru răspândirea coronavirusului în închisorile din Iran, dar familiile deținuților spun că există multe cazuri. Republica Islamică este ca China în a ascunde informații atât despre răspândirea virusului, cât și despre maltratarea sa asupra deținuților politici”, arată RSF pe site-ul oficial.

Până în acest moment, numărul arestărilor a fost redus, cu excepția cazurilor în care acestea sunt neapărate. Totuși, ordinul dat de șeful autorității judiciare nu este aplicabil în cazul sentințelor mai mari de cinci ani pentru ”acționarea împotriva securității naționale”, situație în care se află mulți jurnaliști și activiști iranieni pentru drepturile omului.

În 2019, conform datelor furnizate de către Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, 11 jurnaliști au fost închiși în Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *