După atacul asupra mallului din Kremenciuk, Rusia ne bombardează cu minciuni

Oricât ar încerca Rusia să se eschiveze de la a admite că a țintit un centru comercial populat cu civili, mărturiile directe ale supraviețuitorilor și alte dovezi apărute în presă demontează fiecare minciună pe care Kremlinul ne-a spus-o începând cu 27 iunie.

Regimul lui Putin ne-a spus că racheta a lovit o fabrică care depozita muniție.
Ne-a spus că focul s-a extins la mall-ul din apropiere.
A încercat să ne facă să credem că nu era nimeni în centrul comercial.

Rusia mințit. Iată de ce:

Un centru comercial ”abandonat”, dar cu multe victime

Într-o declarație făcută de Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, după atac, se spune că armata rusă a tras un „atac aerian de înaltă precizie asupra unor hangare în care erau depozitate armament și muniții”. Mai mult, explozia muniției a provocat un incendiu care s-a extins la centrul comercial din apropiere – dar care era „nefuncțional” în acel moment.

Numărul victimelor spune o altă poveste. Cu puțin timp înainte de ora 16, în interiorul centrului comercial se aflau aproximativ 100 de persoane, care își vedeau de treabă – după cum estimează un supraviețuitor într-un interviu pentru BBC. Însă știrile apărute ulterior susțin că între 200 și 1.000 de cumpărători s-ar fi aflat în interiorul clădirii atunci când alarma anti-aeriană ar fi pornit.

Potrivit datelor oficiale, zeci de persoane au fost rănite și multe altele au fost date dispărute. Unii au fost însă mai ghinioniști. Cel puțin 18 persoane au fost ucise în urma atacului, iar numărul s-ar putea să crească.

Mallul era funcțional

Deși Rusia încearcă să spună că mall-ul nu a mai fost folosit ca centru comercial, dovezile o contrazic. The Guardian a văzut un mesaj din partea conducerii, primit de mulți angajați ai mall-ului pe 23 iunie, în care aceștia erau îndemnați să nu închidă centrul comercial în timpul raidurilor aeriene.

„Începând de astăzi, acest centru comercial nu se va închide în timpul alarmelor aeriene. Centrul comercial este deschis de la ora 8.00 la 21.00. Fără pauze”, scria în SMS.

Bellingcat, un colectiv de jurnalism OSINT dedicat investigării crimelor de război, a colectat chitanțe de la cumpărăturile efectuate la mall în ultimele zile, care au fost postate pe rețelele de socializare de către locuitorii din Kremenciuk pentru a dovedi că mallul era într-adevăr deschis.

Iar dacă armata rusă ar fi vrut să verifice dacă mallul este deschis sau nu, tot ce ar fi trebuit să facă ar fi fost să dea un search. Magazinul Comfy a anunțat, pe 25 iunie, că mai multe dintre punctele sale de vânzare vor fi redeschise – printre care se numără și cel din centrul comercial Amstor din Kremenciuk, vizat de atacul Rusiei.

Un foc care nu a afectat nimic în jurul său

O altă afirmație făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării nega că centrul comercial ar fi fost ținta unui atac direct. În schimb, el afirma că pagubele au fost produse de focul ce s-a extins de la fabrica în care era depozitat armament și muniție.

Bellingcat susține că între cele două clădiri, aflate la o distanță de aproximativ 500 de metri, nu pare să fie vreo pagubă majoră, provocată de un incendiu. Dacă focul ar fi pornit de la așa-zisul depozit și s-ar fi răspândit la mall, atunci acesta ar fi trebuit să lase urme în urma sa. În schimb, imaginile din satelit indică că construcțiile dintre cele două lovituri nu par să prezinte daune vizibile.

(c) Planet Skysat via Bellingcat

Mai mult, se pare că nici pentru cea de-a doua țintă nu ar fi existat o motivație concretă pentru a fi atacată. Kremenchuk Road Machinery este o companie care produce echipamente pentru repararea și întreținerea drumurilor sau pentru repararea vehiculelor folosite de muncitorii din construcții.

„Deși un raport din 2014 a afirmat că fabrica a fost folosită pentru a repara trei vehicule militare, acest lucru nu dovedește în sine că a fost un loc de depozitare pentru arme și muniții americane și europene opt ani mai târziu, așa cum a susținut Rusia”, scrie Bellingcat.

Un incendiu care nu lasă în urmă nicio pagubă, un mall nefolosit, dar în interiorul căruia au fost găsiți cel puțin 18 morți și un depozit de arme fără arme sunt câteva dintre ultimele minciuni pe care regimul lui Putin le-ar putea scoate la iveală. Dovezile arată că, încă o dată, Moscova insultă inteligența opiniei publice internaționale vânzându-ne povești care pot fi demontate doar prin intermediul dovezilor aflate la un click distanță – totul în timp ce face o crimă de război după alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *