Google, în centrul noilor plângeri ale grupurilor europene pentru protecția consumatorilor

Google este din nou în vizorul autorităților europene după ce mai mult grupuri pentru protecția consumatorilor au depus plângeri către autoritățile naționale de protecție a datelor. Reclamațiile au ajuns și în atenția Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), subiectul nemulțumirilor fiind reprezentat de datele personale colectate de Google.

Plângerea inițială a fost trimisă de un grup din Franța la care s-au adăugat altele din Grecia, Norvegia, Slovenia și Cehia, conform Reuters. Toate acestea au identificat problema ca fiind datele pe care gigantul american le colectează în momentul în care un utilizator își crează un nou cont Google.

Limbajul folosit de Google la fiecare etapă a procesului de înregistrare este neclar, incomplet și înșelător. Acest lucru împiedică consumatorul să ia o decizie în cunoștință de cauză atunci când face alegerile și are ca rezultat o prelucrare incorectă, netransparentă și ilegală a datelor sale cu caracter personal”, au scris reprezentanții grupurilor pentru protecția consumatorului în plângere.

Google a negat că ar exista o astfel de problemă ținând să sublinieze că informațiile oferite utilizatorilor sunt complete și întocmite împreună cu instituțiile de reglementare, tocmai pentru a evita orice încălcare a confidențialității.

Doar că autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor din mai multe țări (Danemarca, Suedia și Olanda) au trimis alerte către instituțiile de reglementare în care au denunțat practicile Google cu privire la datele colectate la sign-up.

Pe lângă autoritățile menționate mai sus, BEUC a declarat că cea din Germania a trimis o scrisoare către Alphabet (compania-mamă a Google) legată de aceeași problemă. Mai mult decât atât, autoritățile germane au menționat posibilitatea unui proces civil demarat împotriva gigantului tech.

În momentul de față Google se află în mijlocul a două procese antitrust, iar dacă va fi găsită vinovată, compania riscă o amendă echivalentă cu 2% din venitul global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *