
Google, în centrul noilor plângeri ale grupurilor europene pentru protecția consumatorilor
Google este din nou în vizorul autorităților europene după ce mai mult grupuri pentru protecția consumatorilor au depus plângeri către autoritățile naționale de protecție a datelor. Reclamațiile au ajuns și în atenția Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), subiectul nemulțumirilor fiind reprezentat de datele personale colectate de Google.
Plângerea inițială a fost trimisă de un grup din Franța la care s-au adăugat altele din Grecia, Norvegia, Slovenia și Cehia, conform Reuters. Toate acestea au identificat problema ca fiind datele pe care gigantul american le colectează în momentul în care un utilizator își crează un nou cont Google.
„Limbajul folosit de Google la fiecare etapă a procesului de înregistrare este neclar, incomplet și înșelător. Acest lucru împiedică consumatorul să ia o decizie în cunoștință de cauză atunci când face alegerile și are ca rezultat o prelucrare incorectă, netransparentă și ilegală a datelor sale cu caracter personal”, au scris reprezentanții grupurilor pentru protecția consumatorului în plângere.
Google a negat că ar exista o astfel de problemă ținând să sublinieze că informațiile oferite utilizatorilor sunt complete și întocmite împreună cu instituțiile de reglementare, tocmai pentru a evita orice încălcare a confidențialității.
Doar că autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor din mai multe țări (Danemarca, Suedia și Olanda) au trimis alerte către instituțiile de reglementare în care au denunțat practicile Google cu privire la datele colectate la sign-up.
Pe lângă autoritățile menționate mai sus, BEUC a declarat că cea din Germania a trimis o scrisoare către Alphabet (compania-mamă a Google) legată de aceeași problemă. Mai mult decât atât, autoritățile germane au menționat posibilitatea unui proces civil demarat împotriva gigantului tech.
În momentul de față Google se află în mijlocul a două procese antitrust, iar dacă va fi găsită vinovată, compania riscă o amendă echivalentă cu 2% din venitul global.
Articole asemănătoare
Turcia vrea introducerea unei legi care va pedepsi ”fake news” cu până la trei ani de închisoare
China a interzis difuzarea BBC după ce Anglia a retras licența unei televiziuni susținute de Beijing
O organizație pentru drepturile jurnaliștilor îndeamnă China să nu mai cenzureze informații despre coronavirus
UE a dat aviz favorabil achiziționării PRO TV de către un miliardar ceh
Jurnaliștii acreditați la Parlament vor fi testați pentru coronavirus, după ce un senator a fost testat pozitiv