Uniunea Europeană are planuri ambițioase pentru reglementarea pieței crypto
Uniunea Europeană face pași concreți în direcția reglementării criptomonedelor. După o serie de acorduri între instituțiile blocului comunitar, Uniunea vrea să introducă norme care să combată spălarea de bani și dorește implementarea unei legi europeane cu privire la întreaga piață crypto.
Cele mai recente discuții purtate de Comisie și Parlamentul European s-au finalizat cu înțelegeri privind pachetul de legi MiCA, care are ca scop introducerea de legi în domeniul criptomonedelor. Acordurile autorităților europene reprezintă un salt uriaș pentru supravegherea piaței bunurilor digitale care, momentan, nu sunt aproape deloc reglementate la nivel global. Nici în cele mai mari piețe (SUA și Marea Britanie) aceste bunuri nu sunt supuse unui control din partea statului.
UE vrea să scape de spălarea de bani din piață
Autoritățile blocului comunitar doresc adoptarea unor legi care să combată spălarea de bani, fapt ce ar obliga platformele de criptomonede să verifice identitatea utilizatorilor lor. Ba mai mult, conform Bloomberg, companiile trebuie să raporteze orice tranzacție considerată suspicioasă astfel încât instituțiile de reglementare să identifice banii sifonați.
Practic UE vrea ca activele crypro să poată fi urmărite în același mod ca transferurile tradiționale de bani.
„Vom pune capăt anonimatului tranzacțiilor crypto, care reprezenta o lacună uriașă în ceea ce privește lupta împotriva spălării banilor și a criminalității” a declarat Ernest Urtasun, raportorul Comisiei pentru afaceri economice și monetare din cadrul PE, pentru Bloomberg.
Bineînțeles că această măsură nu a fost primită bine de companiile de criptomonede care au trimis, încă din luna aprilie, o scrisoare deschisa către toți miniștri de finanțe ale țărilor UE. Conform Reuters, cele peste 40 de companii au spus că legea pune în pericol siguranța și confidențialitatea utilizatorilor și au cerut miniștrilor ca reglementările să nu depășească regulile globale de combatere a spălării banilor.
Problema este că aceste legi globale au lacune în privința tranzacțiilor de criptomonede, tocmai de asta Uniunea este de părere că o reglementare serioasă trebuie introdusă la nivelul pieței europene.
Reglementare pentru toți
Cea de-a doua parte de acorduri se referă la o lege europeană valabilă pentru toate statele membre astfel încât operatorii de criptomonede să poate funcționa pe teritoriul blocului comunitar fără să fie nevoiți să negocieze cu fiecare stat în parte atunci când decid să pătrundă pe piață.
Lipsa de reglementare la nivel global, precum și criza în care piața crypto se află acum, a evidențiat importanța supravegherii acestui sector, dar și a unei legi la nivel european care să funcționeze pentru toți membrii UE.
Dacă respectă legile europene de bază cu privire la capital și cele de protecție a consumatorului, companiile de criptomonede au undă verde să acționeze în toate statele Uniunii Europene fără a fi nevoie să-și înregistreze compania în fiecare stat unde dorește să opereze. Legea este menită să atragă firmele care, deocamdată, sunt concentrate în SUA și Marea Britanie.
Conform unor surse Reuters, singurele aspecte rămase încă neatinse sunt NFT-urile, supravegherea efectivă a platformelor și consumul de energie. NFT-urile vor intra, cel mai probabil, sub incidența pachetului MiCA, în timp ce supravegherea firmelor crypto râmâne la nivelul statelor membre. În ceea ce privește consumul de energie pe care bunurile digitale îl generează, sursa a declarat că o evaluare urmează să fie întocmită de Comisia Europeană pentru a stabili efectele concrete.
Atât reglementarea spălării banilor, cât și cea care le permită platformelor să opereze în toate statele membre vor intra în pachetul general de legi MiCA care, dacă totul va decurge conform planului, va intra în vigoare la finalul anului 2023.
Proiectul este unul ambițios și unul care plasează, din nou, Uniunea Europeană în fruntea clasamentului global cu privire la reglementarea pieței crypto. Volatilitatea și derapajele de care tot auzi când vine vorba de criptomonede este cauzată în bună parte de lipsa de control de care acest sector suferă, fapt ce lasă loc abuzurilor sau vulnerabilităților să se dezvolte până în punctul în care întreaga piață este afectată.
Articole asemănătoare
China blochează jocul Animal Crossing, unde s-au mutat protestele pentru libertate din Hong Kong
Iohannis convoacă partidele la consultări, după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier
Editiadedimineata: O specie de delfini rari, din nou observată în zona Hong Kong
Protestele din Hong Kong pentru libertate s-au mutat în jocul Animal Crossing
Microsoft are șansa să depășească Apple și să devină cea mai valoroasă companie din lume