Jurnalist BBC, catalogat de Rusia drept „agent străin”

Încă un jurnalist care lucrează pentru o cunoscută instituție media internațională a fost trecut pe lista neagră de către guvernul rus, în cea mai nouă măsură de reprimare a reporterilor care nu se supun politicii Kremlinului.

Corespondentul BBC în Rusia, Ilya Barabanov, a fost etichetat de Ministerul rus al Justiției drept „agent străin”. Jurnalistul a scris pe larg despre războiul Rusiei din Ucraina și despre grupul de mercenari Wagner.

Ministerul Justiției l-a acuzat pe Barabanov – stabilit în prezent în Letonia – că „răspândește informații false” despre deciziile și politicile guvernului rus și că se opune războiului din Ucraina.

Răspunsul BBC

BBC a condamnat decizia Rusiei, subliniind că „BBC are o reputație globală ca sursă de știri de încredere și independentă”.

„BBC News Russian a fost o sursă vitală de știri exacte și imparțiale pentru vorbitorii de limbă rusă timp de 80 de ani. Suntem incredibil de mândri de toți jurnaliștii noștri, iar prioritatea noastră în acest moment este să îi sprijinim pe Ilya și pe toți colegii săi pentru a ne asigura că toți sunt capabili să își continue munca de a relata despre Rusia într-un moment atât de important”, a mai spus instituția media în comunicat

Ce înseamnă să fii „agent străin”

Eticheta „agent străin” are conotații foarte negative în Rusia. Ea este folosită de guvern pentru a marginaliza pe oricine ar putea critica deciziile Kremlinului, într-un mod similar campaniei din epoca sovietică împotriva „dușmanilor poporului”.

Dacă este catalogată drept „agent străin”, persoana în cauză trebuie să respecte câteva reguli dure, cum ar fi să se identifice în postările de pe rețelele de socializare sau alte forme de publicații și să se confrunte cu cerințe stricte de raportare financiară.

Alături de Barbanov, un alt jurnalist rus proeminent a fost trecut pe lista neagră. Este vorba despre reporterul științific Asya Kazantseva, care a semnat o scrisoare deschisă din partea oamenilor de știință și jurnaliștilor științifici ruși care cereau retragerea trupelor rusești din Ucraina.

Kazantseva a părăsit Rusia în ianuarie, spunând că este hărțuită de personalități pro-război și că și-a văzut conferințele și prezentările de carte anulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *