Jurnalist din România, obligat să facă precizări privind sursele unei investigații
Un jurnalist din România și publicația pentru care scrie au fost obligați de o instanță din Iași „să facă precizări” cu privire la sursele menționate în cadrul unei investigații despre numărul de ore de gardă ale lui Tudor Ciuhodaru, medic şi europarlamentar.
În ziua în care era așteptată pronunțarea sentinței de către instanță – în procesul în care Gabriel Gachi şi publicaţia pe care o conduce, Reporter de Iaşi, apar ca pârâți -, judecătoarea a repus pe rol cazul și a cerut explicații suplimentare, conform Paginademedia.ro.
Mai precis, sursele folosite de jurnalist în cadrul unei serii de anchete care vizează Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.
„Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi“, se arată în decizia Judecătoriei Iaşi, care nu este definitivă.
Gabriel Gachi a declarat pentru Paginademedia.ro că nu ar fi vorba despre declarații făcute sub anonimat de cineva, ci de „documente oficiale provenite din surse autorizate”.
„Documentele au fost depuse, ele au fost prezentate în facsimil în articolele noastre. Sunt date publice ale unei instituţii finanţate public”, a mai explicat jurnalistul.
Jurnalistul vrea să conteste decizia
Fondatorul publicației Reporter de Iași a dezvăluit și că sunt judecați împreună cu o angajată a spitalului, pe care directorul instituției medical (cea care a intentat procesul) o suspectează că ar fi divulgat informații de serviciu. Mai mult, Gachi a anunțat că va contesta măsura, întrucât „e fără precedent”.
”E prima oară când o instanță ne cere să ne dezvăluim sursele. Vom contesta măsura, e fără precedent. E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iași, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri. Suntem puși la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a divulgat informații de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim tratați ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea și suntem judecați la pachet”, a declarat pentru G4Media jurnalistul.
Articole asemănătoare
GCS atrage atenția asupra unei tentative de manipulare: Un mesaj fals, atribuit lui Arafat, circulă pe internet
Twitter nu se stinge cu un bang, ci cu un ”X”
Google introduce noi măsuri de combatere a dezinformării
Cum s-a văzut în presă prima zi din campania de vaccinare anti-COVID
Cum ar putea să schimbe comerțul electronic încorporat industria media