De ce își dorește propaganda rusă ca România să reconsidere relațiile cu Rusia

De la încordarea relațiilor dintre Rusia și statele NATO, propaganda rusă din România a început să intensifice mesajele privind reconsiderarea relațiilor dintre Moscova și București. Folosind termeni gravi, precum „singura salvare”, voci precum Dragoș Dumitriu de la Sputnik împing în față imaginea de salvator pe care regimul lui Putin ar putea-o întruchipa pentru spațiul nostru.

România ar fi în ”jugul strategic”

Dragoș Dumitriu începe acest articol cu clasicul whataboutism sovietic, prin care defectele SUA sunt scoase în evidență în încercarea de a le masca pe cele proprii, lăsând impresia că tragedia de acum 20 de ani sunt o consecință a acțiunilor americanilor.

„A fost 9/11 o acțiune teroristă? Cu siguranță! Cine au fost teroriștii? Nu e clar! Nu este, pentru nu executanții contează, ci cei care au pus la cale actul. Ori, aici înșiși americanii au mari dubii asupra… propriilor conducători. De atunci și de acum”, se arată în articol.

Legându-se de prăbușirea Turnurilor Gemene, Sputnik continuă prin a afirma că România este pusă în pericol de America, un „«partener» iresponsabil și pus pe nenorociri”. Ne mai este ”dezvăluit” un aspect, ridicat la rang de adevăr: că „deciziile sunt luate fie în afara țării, fie de către personaje devotate total străinătății”.

Pentru goarna Rusiei, parteneriatul dintre România și NATO este un ”jug strategic” care va aduce țării noastre „prăbușirea”, odată cu decăderea Statelor Unite ale Americii de pe poziția dominantă pe care o dețin.

„Sub «administrarea directă» a unui regim de mână forte”

Sputnik continuă prin a afirma că tensiunile guvernamentale recente dintre PNL și USRPLUS sunt o urmare a „degringoladei internaționale a SUA”, dar și că „România nu are acum nici măcar o variantă politică de viitor” din cauza „transformării României în colonie, al supunerii totale față de «partenerul strategic» – de fapt, al jugului pus de SUA pe țara noastră”.

Însă partea interesantă din articolul semnat de Dragoș Dumitriu abia acum începe: acesta îl citează pe fostul ministru de Externe Adrian Severin, cunoscut pentru că ar fi acceptat să ia mită pentru a introduce amendamente în legislația europeană.

Concret, fostul ministru FSN-ist susține, citat fiind de Sputnik, că se încearcă punerea României, „un stat eșuat”, „sub «administrarea directă» a unui regim de mână forte, acționând din mandat internațional”, prin „distrugerea a tot ce a mai rămas din sistemul constituțional pluripartit”.

„SUA a cedat Polonia Germaniei, Ungaria Rusiei, Ucraina Rusiei și Germaniei, Marea Neagră Rusiei și Turciei”, în timp ce România a rămas „cum se spunea în dreptul roman, un res derelictae, având statutul de res nullius, pe care oricine și-l poate însuși și cu care oricine poate face ce vrea”, mai afirmă fostul deputat.

Introducerea acestor afirmații făcute de Severin nu sunt întâmplătoare, ci se potrivesc perfect pe narativul pe care Rusia încearcă să-l promoveze în România: dacă mai rămâneți partenerii SUA, o să fiți conduși de ei – în mod ironic, propaganda rusă nu realizează istoria (mult mai reală decât speculațiile sale) a României în secolul trecut.

Nu e prima oară când Adrian Severin vrea îndreptarea către est

În ultimii ani, fostul șef al diplomației române a lansat mai multe apeluri pentru schimbarea direcției politicii externe a României. Destinația? Rusia.

Citatele extrase de Dragoș Dumitriu și publicate pe 9 septembrie pe Sputnik sunt dintr-un articol de opinie publicat pe 5 septembrie de Adrian Severin în Cotidianul, unde afirma, printre altele, că „singura șansă a României, în atare condiții, ca și în 1944, este să se înțeleagă direct (nu prin Washington) cu Rusia (cu care mai poate găsi interese strategice congruente)”, conform Libertatea.

Într-o altă situație, fostul politician a anunțat că i-a transmis lui Vladimir Putin o scrisoare în care îi cere liderului rus să nu includă România pe lista de „state neprietenoase”. Și de această dată, se menționează că guvernanții „acţionează sub impulsul unor ordine externe (…) uneori venite de la grupări oculte supra-naţionale interesate să impună o ordine globală oligarhică, alteori de la rivalii sistemici ai Rusiei, dar şi de la unele puteri «prietene» Rusiei, doritoare a se pune într-o poziţie mai bună pentru a negocia bazele acestei «prietenii», asmuţind România împotriva Rusiei”, conform Aleph News.

„România nu a vrut şi nu s-a străduit să fie membru al NATO pentru a se război cu Rusia şi nici măcar pentru că s-a simţit ameninţată de Rusia. Aderarea la NATO a avut ca raţiuni dorinţa de a evita izolarea internaţională sau rămânerea într-o zonă gri, în condiţiile în care singura alianţă politico-militară defensivă relevantă pentru regiunea noastră, la vremea respectivă, era cea nord-atlantică”, a mai transmis Adrian Severin în scrisoare deschisă pe care i-ar fi trimis-o lui Putin.

„Salvarea e Rusia” – din nou

Dragoș Dumitriu ne repetă aproape obsesiv, într-un alt articol despre relațiile româno-ruse, că „salvarea e Rusia”. De data aceasta totuși, Sputnik nu se mai referă la scăparea de sub jugul NATO-SUA, ci la scumpirile energiei și combustibililor.

Pe modelul piețarului care-și expune marfa, oficiosul Kremlinului încearcă să promoveze un alt posibil beneficiu pe care-l avea România dacă s-ar alătura Rusiei – o încercare previzibilă de a înmuia opinia publică română, afectată puternic de creșterile la energie și gaze.

Afirmațiile sunt făcute în cadrul unui articol despre întâlnirea recentă dintre președintele Klaus Iohannis și omologul său elvețian, Guy Parmelin. Citând un articol publicat de Inpolitics, Sputnik susține că presa elvețiană ar fi dezvăluit mai multe subiecte discutate de cei doi decât cele regăsite în comunicatul Administrației Prezidențiale.

„Publicația 24heures relatează că un alt subiect a fost «situația din Europa de Est, inclusiv evoluțiile din Moldova și Ucraina, precum și relațiile cu Rusia».
Întrebarea vine firesc – oare relația cu Rusia nu era un subiect demn de a fi relatat de președinția României? Mai ales în contextul în care tot mai multe voci europene, dar și din România cer o reconsiderare a acestor relații?”,se arată în articol.
Desigur, acele „tot mai multe voci europene și din România” la care face referire Sputnik sunt, în fapt, tot indivizi apropiați propagandei ruse, care au beneficiat de pe urma expunerii făcute de organul oficial de propagandă al Kremlinului.
Ba mai mult, un sondaj realizat de INSCOP și publicat în iunie 2021 arată că două treimi dintre români preferă drepturile și libertățile de tip occidental în locul valorilor tradiționale pe care le promovează Rusia, deci cu atât mai mult o reconsiderare a relațiilor româno-ruse ar fi nefondată.
Promovarea unei poziții pro-ruse rămâne unul dintre principalele narative promovate de Rusia în spațiul român, semn că parteneriatele închegate ale țării noastre cu alte state occidentale reprezintă o piedică pentru Kremlin.

6 Comentarii

 1. :))) rusia ne-a ajutat mereu… de pe la 1800 incoace.
  ne-a simplificat viata (politică/administrativă) când ne-a luat teritorii, ne-a ușurat greutatea (proverbialul ‘davai ceas…’) și ne-a tot dat, la greu… comunism, închisori, agenți nkvd/kgb/fsb/gru (brucan, ilici, dinescu, militaru… și mulți alții), noviciok, ‘teroriști’, morții ’89, mineriade, partide infestate… lista-i prea lungă.
  mulțumim rusia!!
  unde ar fi fost românia fără darurile tale…

 2. Ho ho ho…. niște afirmații di tăt râsul, uăi băieti!
  Din păcate istoria dezminte afirmațiile năstrușnice ale sputnikarilor.
  Din 1821 și până în 1859, perioda dominionului, era să zic sovietic, dar a fost țarist, Rusia și-a manifestat jăpcăreala din plin. În 1878, nu a respectat prevederea prin care se obliga să treacă cu armata pe același drum pe care venise – și unde făcuse aceeași superjăpcăreală. Mulțimea de dezertori ruși a dat numele vizitiilor de brișcă, taxiurile acelor vremi: muscali, de la Moscova.
  Înainte de 1907, agenții țariști umblau cu icoane cu chipul Maicii Domnului și al țarului în locul feței lui Isus copil, instigând la răzvrătire.
  URSS a fost nenorocirea care a distrus România. Odată decapitată, țara s-a dezlânat. Toată intelectualitatea a fost internată în lagăre, unde cei mai importanți reprezentanți au fost uciși prin mijloace barbare. Un adevărat miracol – supraviețuirea unui lider țărănist, a făcut ca România să nu deraieze și să o ia pe urmele Ucrainei și Belarusului….
  Iar acum aceeași Rusie care are ca obiectiv distrugerea României se dă salvatoare…
  Hai să ne fie clar de ce Rusia este dușmanul numărul 1 și singurul al României.
  Simplu: încă de pe vremea Sviatoslav, cel care și-a stabilit capitala prin nordul Dobrogei, Nufăru/Tulcea, pe atunci numit Pereiaslaveț. El cucerise tot teritoriul de la Volga și până în Bulgaria, asediind chiar și Adrianopole, dar este înfrânt de bizantini și la instigarea acestora, cade în ambuscada hanului peceneg și este ucis în anul 972. Abia prin 1829 rușii vor egala succesul lui Sviatoslav, ajungând la porțile Edirne-ului (fostul Adrianopole bizantin). Dar vor da înapoi ca o consecință a războiului Crimeei din 1853. Oricum, Țara Românească și Moldova vor deveni protectorate ale Rusiei și exploatate fără milă (oricum erau sub influență rusească încă de la 1821, după tentativa lui Tudor Vladimirescu de căpătare a independenței).
  Adică mai pe înțelesul analfabeților geopolitici, România stă în gâtul Rusiei în dorința acesteia de a recuceri Constantinopolul sau cel puțin de a face joncțiunea cu slavii sudici, dintre care bulgarii sunt cei mai apropiați de Rusia. O țară latină în calea colosului slav, și care s-a descurcat să evite cucerirea de către acest colos, cu prețul pierderii Basarabiei. Pentru cei care cred că nu e așa, să le reamintim propunerea țarului către Carol I al României după Războiul de Independență, de a schimba Dobrogea cu Basarabia, propunere refuzată de Carol.
  Dacă ar fi acceptat, România ar fi fost la mâna Rusiei în ce privește exporturile la Marea Neagră, iar Rusia s-ar fi extins rapid în Balcani, devenind de facto o superputere – iar primul dintre cele două războaie mondiale ar fi arătat diferit: Franța și Anglia neutre, Italia, Germania și Austro-Ungaria împotriva Rusiei aliate cu România, dar războiul având un rezultat nul – poate România să capete Transilvania, dar Germania ocupând în întregime Polonia și Țările Baltice; Franța ajutând Rusia și Anglia ajutând Germania. România, deși reîntregită, ar fi fost în pericol de a pierde total Moldova – ”alipită” la Basarabia și devenind un protectorat rus sub o tutelă totală, după modelul actual al Belarusului. Nici o revoluție bolșevică – războiul ar fi evoluat favorabil Rusiei, iar urmarea lui ar fi fost reformarea moderată a imperiului. Germania și Austro-Ungaria ar fi fost sprijinite de Occident, fiind văzute ca state tampon împotriva expansiunii rusești – să nu uităm că armatele rusești ajunseseră la Paris după înfrângerea lui Napoleon (iar Stalin avea aceleași vise, forțele comuniste de rezistență erau pregătite de o insurecție a la 23 august, dar trupele sovietice nu mai erau capabile să susțină un război împotriva celor occidentale, iar Stalin a renunțat la acea tentativă; nu și la Grecia, unde a lansat un război civil între comuniștii și anticomuniștii greci).

  1. Esti un dobitoc! Habar n-ai de istorie, o rastalmacesti ca sa va iasa voua pasienta anti-rusa. sa vina rusii aici, ce-ai mai schelalai!

   1. La un comentariu de … cum îmi spuneai, nu ai ce răspunde. Eu am prezentat fapte istorice și am extrapolat pe baza lor. Tu insulți, că doar insulta ca argument este supremă… pentru cei cum îmi ziceai…. dobi…???

   2. Cine zice, ăla este, și pupă poala lui Putin! Iar rușii n-or să mai ajungă pe aici, fiindcă nu au învățat lecția Crimeei – făcut de două ori aceeași greșeală și au picat repetenți! Iar armele lor, să recapitulăm: port-avionul cu vâsle și abur, raketa nucleioasă care omoară servanții, avionul super-invizibil la care se screm de douăj de ani, tancul care a rămas în pană la defilarea de 9 mai Ziua Victoriei asupra libertății… să mai spunem?

 3. Severin ? Este nu numai un PUNGAS dovedit – Dar si o CANALIE cu litere mari ! Asta si-o f ..e si pe ma-sa pentru un ciubuc ! Merita sa stea mutli ani in puscarie dupa pungasia facuta in timp ce era „dipotat la brusal” ! Vedeti ce lepre ajung sa reprezinte Romania in Parlamentul European ? Acum avem alta lepra : Terhes – popa prin „Hamerica” si pungas in Romania !!!
  Referitor la javrele care lucreaza pentr SPUTNIK – organ de propaganda murdara al Moskovei – SUNT TRADATORI DE TARA ! Asa cum au fost si cei care – cu „divizia Tudor Vladimirescu” (mari canalii comunistii murdarind numele unui mare patriot si luptator roman !!) au intors armele impotriva Romaniei !!! Si tradarea lor trebue judecata si condamnata ! Daca nu le place Romania sa se duca dreaq la Moscova si sa pupe poala lui Putin-Cracanatu’ ! De la rusi – taristi – sovietici, putinisti – AM AVUT NUMAI DE SUFERIT ! Suferinte incepute de la prima venire a lui Ptru I – dar a mancat batae la Stanilesti si pana in prezent : Putin + SPUTNIK si tradatorii de neam care lucreaza pentru rusnaci – SIK KTIR canalilor !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *