Doi jurnaliști au câștigat premiul Nobel pentru Pace. Cine sunt laureații care luptă pentru libertatea presei
Premiul Nobel pentru Pace, decernat astăzi la ceremonia din Oslo, s-a îndreptat către doi jurnaliști. Laureații sunt filipineza Maria Ressa și rusul Dimitri Muratov, pentru „lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare” în țările respective, a transmis președintele Comisiei, Berit Reiss-Andersen.
Eforturile lor de a proteja dreptul la libera exprimare a câștigat în fața celorlalte persoane nominalizate, comitetul Nobel considerând că este o precondiție a libertății și a păcii durabile. Ressa și Muratov sunt reprezentanții grupurilor pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere și Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, ce apără aceste idealuri într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă tot mai mult cu condiții nefavorabile.
Maria Ressa este jurnalist și autor filipino-american, cofondator și CEO al Rappler. Ea a fost aproape două decenii reporter de investigație în sud-estul Asiei pentru CNN.
În 2020, ea a fost condamnată pentru ciberlibel în temeiul unei controversate legi filipineze împotriva criminalității cibernetice, o acțiune condamnată pe scară largă de grupurile de drepturi și jurnaliști ca un atac asupra libertății presei.
Dmitry Muratov este un jurnalist rus și redactor-șef al ziarului Novaya Gazeta, descris de Comitetul pentru protecția jurnaliștilor drept „singurul ziar cu adevărat critic cu influență națională din Rusia de azi”, pe care l-a editat între 1995 și 2017.
Printre nominalizații din acest an s-au numărat activista de mediu Greta Thunberg, activistul și politicianul din Belarus pentru drepturile omului Svitlana Tsikhanouskaya și figura de opoziție rusă închisă, Alexei Navalny.
Organizațiile nominalizate includ Black Lives Matter, Organizația Mondială a Sănătății, organismul de partajare a vaccinului Covax.
sursa foto: Nobel Prize Outreach
Articole asemănătoare
Un fost jurnalist, noul primar al municipiului Câmpulung Muscel. Cum au reacționat colegii săi din presă
China și Rusia s-ar afla în spatele campaniilor de dezinformare privind COVID-19, afirmă UE
Viralul zilei: Juncker, sprijinit de alți lideri în timpul summit-ului NATO
Funcția Twitter Blue facilitează dezinformarea rusă despre Ucraina
Criza de coronavirus întreține teoriile conspiraționiste anti-5G