Investigațiile RMN nu sunt periculoase pentru persoanele vaccinate împotriva COVID

O nouă teorie răspândită în rândurile persoanelor anti-vaccin susține că investigațiile RMN sunt periculoase pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19. Ar fi afectați, în mod special, oamenii care au primit una dintre doze în urmă cu mai puțin de o săptămână.

Una dintre postări, făcută pe 22 septembrie de pe un cont care susține că aparține unui medic, afirmă că electromagnetismul produs în timpul scanării RMN poate duce chiar și la moarte: „Îi avertizez pe indivizi să evite scanarea RMN, în special în primele câteva săptămâni, deoarece unele persoane au fost grav afectate de electromagnetismul pe care îl produce. Cele mai grave cazuri au dus la decesul pacienților”, conform AFP.

Există vreo legătură între vaccinuri și RMN?

Afirmațiile întâlnite pe Twitter, Instagram și Facebook susțin că RMN-urile sunt periculoase pentru vaccinați întrucât conțin oxid de grafen – o altă speculație nefondată, după cum arată și prospectele serurilor produse de Pfizer-BioNTechModernaJohnson & Johnson și AstraZeneca.

Această ipoteză a pornit de la un clip de pe o rețea de socializare alternativă. Jane Ruby, care se descrie drept o „economistă în domeniul sănătății și expert politician din Noua Dreaptă”, a afirmat în emisiunea online ”Stew Peters Show” că a citit o traducere în engleză a unui studiu spaniol, care arată că vaccinul Pfizer-BioNTech conține „practic 99,99% oxid de grafen”. Ruby a mai afirmat că această substanță este periculoasă și „distruge literalmente totul din celulă”.

Oxidul de grafen este derivat al grafenului, care are proprietăți antibacteriene și antivirale și este folosit în mai multe industrii. Substanța nu face parte din lista oficială de ingrediente a serului Pfizer, în timp ce studiul pe care Jane Ruby îl citează este discutabil.

Studiul publicat de Dr. Pablo Campra nu a apărut în vreo revistă științifică și nici nu a fost supus unei evaluări inter pares. Mai mult decât atât, autorul a afirmat că a realizat studiul la cererea lui Ricardo Delgado, fondatorul unui grup care a răspândit informații înșelătoare despre măști și teste PCR.

Imagistica prin rezonanță magnetică, sau RMN-urile, este o metodă de investigație medicală folosită frecvent. Aceasta este non-invazivă și utilizează câmpuri magnetice puternice, unde radio și gradienți de câmp pentru a forma imagini ale corpului uman.

O minciună propagată la scară largă

Afirmația de mai sus este doar o mică parte dintr-o campanie care leagă vaccinul împotriva COVID de magnetism. Experții consultați însă de Agence France-Presse susțin că serurile folosite pentru protejarea populației împotriva COVID-19 nu produc magnetism, iar RMN-urile sunt investigații sigure pentru organism.

„RMN utilizează unde radio în câmpul magnetic pentru a produce imagini detaliate ale interiorului corpului. Nu există nimic despre vaccinul Covid-19 care ar putea avea impact asupra acestui proces, deoarece vaccinul nu conține material magnetic”, a afirmat Jean Chen, profesor de biofizică medicală la Universitatea din Toronto.

Singura problemă care ar putea apărea la realizarea investigațiilor RMN persoanelor vaccinate este un rezultat fals-pozitiv pentru ganglionii limfatici măriți – însă acest aspect nu reprezintă nicidecum un motiv pentru evitarea realizării RMN-ului sau un pericol pentru sănătate. În niciun caz, persoanele vaccinate nu trebuie să se teamă că realizarea investigațiilor de acest fel le pot pune viața în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *