UPDATE Dezbaterea lui Iohannis cu el însuși generează refuzul ferm al jurnaliștilor să participe

UPDATE 16:00 

Fondatorul publicației G4Media a anunțat pe pagina sa de Facebook că ”nu trimite jurnaliști – spectatori” la dezbaterea organizată de președintele Klaus Iohannis. Mai mult, acesta a ținut să precizeze că rolul presei este acela de a ”pune întrebări, de a insista să obțină răspunsuri, nu de a umple lojele”. Acest răspuns vine în contextul în care mai mulți jurnaliști au refuzat participarea la evenimentul organizat de echipa de campanie a PNL.

__________________________________________________________

La dezbaterea de marți a lui Klaus Iohannis, în cadrul căreia va participa fără contracandidata sa, după ce a refuzat categoric să delibereze cu fostul prim-ministru, Viorica Dăncilă, mai mulți ziariști cunoscuți nu doresc să participe.

Modul în care a ales Iohannis să organizeze dezbaterea, cu un număr limitat de jurnaliști ce pot să-i adreseze întrebări și cu alții în rolul de spectator, este motivul mai multor tensiuni din lumea presei, întrucât mai mulți reporteri au refuzat deja invitația de a participa. Staff-ul de campanie al lui Iohannis a realizat trei categorii în care va fi împărțită presa:

  1. Ziariștii care au voie să îi adreseze câteva întrebări;
  2. Jurnaliștii ce vor scrie bazat pe ce va declara președintele, fără să îi adreseze întrebări;
  3. Reporterii „invitați special” care vor fi așezați în „tribuna oficială”, dar care de asemenea nu vor pune întrebări, relatează libertatea.ro.

Rareș Bogdan consideră dezbaterea ca fiind un eveniment realizat după „model american”, dar după părerea reprezentanților din lumea media aceasta este ”asemănătoare cu întâlnirile electorale organizate de Viktor Orban”.

În rândul jurnaliștilor invitați se numără și Magda Grădinaru, ziaristă pentru ziare.com. Printr-o postare pe Facebook aceasta dezvăluie că ar fi fost chemată la dezbatere, dar fiind în Bruxelles, nu poate participa. Ea continuă în postare, spunând că și dacă ar fi fost în București, ar fi refuzat să își facă apariția: „Nu m-aș fi dus dacă era doar pentru a asista din sală”. 

Evenimentul politic a generat multe ciritici din partea ziariștilor, întrucât formatul este unul neobișnuit și nemaiîntâlnit în domeniul politic din România. În plus, aceștia nu doresc să participe doar pentru a fi elemente decorative, majoritatea fiind lipsiți de dreptul de a pune întrebări. Acțiunile președintelui au fost catalogate de mulți drept o dovadă de lașitate pentru că evită confruntarea cu adversarul său, în cadrul următorului tur de alegeri prezidențiale.