Un jurnalist palestinian a fost rănit grav în cadrul unor proteste, de către forțele israeliene
Manifestațiile de la granița Israelului cu Gaza, sunt din ce în ce mai dese, întrucât lupta pentru pământ dintre palestinieni și israelieni este tot mai intensă. Protestele au început încă din 2018, acestea fiind la început pașnice, dar au degenarat în timp, rezultând sute de victime. Motivul acestor confruntări, aparent violente, este fâșia Gaza și dorința refugiaților palestinieni de a se reîntoarce pe pământul ce aparține la momentul actual Israelului.
Jurnalistul palestinian, Muath Amarneh, a fost în tabăra refugiaților de lângă Bethleem, participând la protest, doar în calitate de reporter, nedorind să instige la violență sau să fie targetul forțelor de ordine. Cu toate acestea, Amarneh a fost rănit, aflându-se în pericol să nu mai vadă cu un ochi. Autoritățile ar fi vrut să arunce cu gaz lacrimogen incendiat asupra unor protestatari ce aruncau cu pietre, aflându-se lângă Amarneh. Din păcate, acesta a fost rănit, deși autoritățile susțin că nu jurnalistul palestinian a fost ținta, conform news.yahoo.com.
Reporterul, însă, este de o altă părere. El consideră că acest incident nu l-a clasat doar ca o „victimă colaterală”, ci îl centra pe el. Bărbatul purta o vestă antiglonț pe care scria în mod evident „Presă”, iar din această cauză el ar fi fost rănit. Sunt bine-cunoscute atacurile la adresa presei din țările precum Israel, unde libertatea presei este din ce în ce mai limitată.
Pe internet a fost postat videoclipul care a fost surprins incidentul, arătând mai mulți protestari cărându-l pe Amarneh, acesta fiind vizibil rănit la un ochi. Autoritățile spun că au folosit metode „non-letale” ca să calmeze mulțimea. Protestele acestea scapă de sub control pe zi ce trece, numărul vicitimelor crescând substanțial în regiunea asiatică.
Familia jurnalistului palestinian a afirmat că acesta și-a pierdut vederea la ochiul afectat, însă, oficialii spitalului au declarat doar că a fost rănit „serios”. Mai mulți jurnaliști își expirmă solidaritatea pentru reporterul rănit pe social-media prin postarea unor poze cu ei, în timp ce poartă bandaje la ochi.
În Israel, guvernul respectă legea cu privire la libertatea presei, ea fiind protejată de Legile fundamentale ale Israelului și sistemul judiciar independent. Cu toate acestea, jurnaliștii și presa sunt amenințați pe zi ce trece. Un alt exemplu ce oferă credibilitate este uciderea unui cameraman, în timp ce acoperea protestele palestiniene de-a lungul gardului de graniță cu Gaza. Acesta a fost omorât de către un lunetist al armatei israeliene, iar armata nu a comentat și nici nu a recunoscut incidentul, menționează news.yahoo.com.
În țările asiatice presa este din ce în ce mai limitată și persecutată, deși există legi ce ar proteja media, din păcate, atâta timp cât intersectează interesele politice nepotrivite, legea este ignorată. Mai mulți jurnaliști sunt de părere că în majoritatea cazurilor în care presa are de suferit este un fenomen intenționat, premeditat.
Articole asemănătoare
Cum este România afectată de propaganda rusă şi ce efect are asupra securităţii din zona Mării Negre?
Un influencer american recunoaște că a primit bani de la Rusia pentru a posta fake news despre alegerile din SUA
Contestatarii lui Putin, în dialog cu Mediastandard INTERVIU EXCLUSIV
NewsGuard avertizează cu privire la dezinformarea generată cu ajutorul inteligenței artificială
Alegerile europarlamentare, sub semnul urii. Cum afectează campaniile de dezinformare Europa