Un ziar german descoperă că proprietarul a fost informator. Publicația își va investiga conducerea

O publicație germană s-a văzut obligată să inițieze o anchetă cu privire la patronul ziarului, după ce s-a aflat că acesta ar fi fost informator pentru Stasi, poliția politică și serviciul secret al RDG-ului.

Berliner Zeitung este un ziar fondat în 1945 de extremă stânga, care până recent s-a aflat la ananghie, dar a fost salvat de către noul cumpărător, Holger Friedrich. Recent s-a descoperit că acesta a fost informator pentru Stasi, după ce poliția l-ar fi prins încercând să fugă din Germania. Numele său de cod era „Peter Bernstein”, iar conform documentelor descoperite de Welt am Sonntag furniza informații detaliate și incriminatorii despre colegii săi din timpul serviciului militar, relatează g4media.ro.

Editorii ziarelor Berliner Zeitung şi Berliner Kurier sunt curioși de ce proprietarul cotidianului a ținut ascuns acest detaliu semnificativ și vor face un editorial comun despre trecutul proprietarului, ținând cont să intervieveze posibilii martorii și să analizeze documentele serviciului secret. Friedrich nu neagă aceste afirmații, dar dorește să fie reamintit faptul că mulți alți oameni alegeau să lucreze ca informatori pentru Stasi decât să fie trimiși în închisoare. Acesta adaugă că „nu a avut un rol activ” și că evita să le furnizeze informații.

Poliția politică a avut peste 90.000 de angajați cu acte și peste 170.000 de informatori cărora li se cerea să își spioneze prietenii, colegii, familia, după ce erau prinși în încercarea de a fugi din țară.

Majoritatea publicațiilor ce au existat pe vremea RDG-ului s-au destrămat după căderea Zidului Berlinului, însă Berliner Zeitung este unul dintre ziarele est-germanice care nu numai a supraviețuit după acea perioadă, dar este și unul de succes. Cu toate acestea, au existat multe momente în care viitorul îi era pus în pericol, fiind adesea predispus falimentului, dar odată cu sosirea lui Holger Friedrich, aceste temeri au luat sfârșit.

Jurnaliștii ziarului l-au considerat un salvator, întrucât ziarul se afla la ananghie din cauza conducerii anterioare ce aproape a închis publicația, iar la aflarea acestor vești au rămas șocați. Friedrich a delcarat după achiziționarea cotidianului că dorește să atragă interesul mai multor oameni pentru politica și societatea din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *