Aria cercului lui Dăncilă i-a furat ”lumina reflectoarelor” lui Iohannis. Cum s-a văzut în online conferința ad hoc a fostului premier

În momentele ce au urmat celor două dezbateri, atenția a rămas asupra celei făcute ad hoc, pe holurile Parlamentului. Imitând conferința – căci mai mult a asta a semănat – lui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, Viorica Dăncilă a stat peste două ore în picioare, răspunzând la întrebările jurnaliștilor. Într-adevăr, nu întotdeauna i-a ieșit ca la carte:

  • De exemplu, când a fost întrebată de către un reporter cum se calculează aria cercului, aceasta a spus că este R², în loc de Pi x R².
  • Sau când fostul premier, într-un monolog despre aspectele descalificante ale președintelui, s-a referit la românii plecați în diaspora drept ”ăștia”.

Cu ajutorul unui eveniment anunțat pe ultima sută de metri și cu răspunsurile nepotrivite întotdeauna la ea, candidatul PSD a reușit să rămână ”pe sticlă” mai mult decât adversarul său, Klaus Iohannis, care-și anunțase evenimentul cu mai mult timp înainte. În lumina reflectoarelor s-a aflat Viorica Dăncilă – și nu pentru că a scos la iveală vreo teorie revelatoare sau o viziune social-democrată nouă, ci pentru că reușește întotdeauna să joace rolul studentului ce se duce la examen după ce a citit o singură pagină. Bibliografia fostului prim-ministru s-a rezumat, ce-i drept, la veșnicele atacuri, la mesajele cu tentă populistă și la gafele de cultură generală.

Să nu mai vorbim că este probabil singurul candidat ajuns în ultimul tur care nu știe familia lexicală a cuvântului ce-i denumește funcția pentru care luptă. Timp de mai multe ore, Viorica Dăncilă a înlocuit ”președinție” cu ”președinție” – o greșeală ce nu reprezintă o noutate.

Deliciul serii a fost, însă, cercul buclucaș. Greșirea formulei de calcul a ariei cercului a fost cu atât mai amuzantă cu cât premierul afirmase recent că a oferit gratuit meditații la matematică. A ținut să menționeze acest lucru și după ce a fost corectată de către reporter.

”Am dat meditaţii la matematică şi credeţi-mă că am putea, dacă aveţi timpul, să îmi veniţi alături să vedem cine ştie matematică. Sunt inginer şi toţi inginerii din România fac până în anul trei de matematică. Eu am făcut facultatea cinci ani. Contrar celor spuse, eu am terminat facultatea cu media 9. Bine, pentru unii li se pare o medie mică şi dacă vreţi să vorbim de matematică vă stau la dispoziţie după acest dialog cu presa”, a menționat liderul PSD în timpul conferinței, imediat după gafă.

Mediul online a fost inundat de glume privind lipsa unei formule de calcul atât de elementare, în timp ce la televizor, jurnaliști și formatori de opinie discutau efectele acestor gafe. Lucian Mîndruță vorbește într-o postare de pe Facebook despre ce ar fi fost ”dacă acum PSD-ul era la putere”, în timp ce pe grupuri circulă o poză cu logo-ul formațiunii lui Dăncilă reinterpretat. În loc de cei trei trandafiri, se regăsește formula de calcul a ariei cercului.

Alta era situatia daca acum PSD-ul era la putere.Mai avea cercul arie? La naiba, dadeau un OUG sa nu mai aiba nici diametru!

Gepostet von Lucian Mindruta am Dienstag, 19. November 2019

Iar dacă simte cineva nevoia să o asculte pe Dăncilă făcând o gafă de fiecare dată când primește o notificare pe telefon, Vlad Petreanu a publicat pe blogul său șapte ”ringtones cu raza pătrată”.

Interesul românilor pentru aria cercului lui Dăncilă s-a văzut și în căutările de pe Google. Se pare că la puțin timp de la finalizarea conferinței de presă, cuvântul-cheie ”aria cercului” a ajuns să fie cap de listă în rândul căutărilor românilor, cu sute de mii de căutări. Datele furnizate de Google Trends arată că cel mai mare interes față de formula cu pricina a fost înregistrat la ora 21:00.

Iar dacă credeați că subiectul nu a fost tratat și cu seriozitate, au fost mai multe voci care au atras atenția cu privire la alte aspecte ce-au ieșit la iveală după conferința de aseară. Florin Negruțiu scrie în ”Viorica Dăncilă și prostia țanțoșă””În loc să spună că nu știe sau că a avut o scăpare, doamna și-a pus mâinile în șold, s-a înfoiat, s-a îngurguțat, că știe ea mai bine”. Cristina Bazavan atrage atenția pe blogul său asupra aceluiași aspect: atitudinea nonșalantă a omului care nu poate să admită o gafă și trebuie să explice că ea nu ar face, de obicei, o astfel de eroare incalificabilă.

Totuși, să nu trăim cu impresia că gafele Vioricăi Dăncilă au fost luate în glumă sau criticate. Fostul prim-ministru chiar a fost și lăudat! Bine, de către Sputnik, însă tot laudă e. Organul oficial de propagandă al Kremlinului în această zonă scrie că ”Viorica Dăncilă a impresionat, cifre și reacții de excepție! Succes total, Iohannis… praf!”, referindu-se însă la timpul petrecut de către liderii PSD în fața jurnaliștilor.

”Un adevărat tur de forță pentru oricine! Să mai menționăm alte aspecte: Viorica Dăncilă nu i-a permis purtătorului de cuvânt Valeriu Steriu să oprească vreo întrebare, chiar dacă acestea nu aveau vreo legătură cu campania, sau erau pur și simplu puse pentru a o prinde pe picior greșit; cu toate acestea, Dăncilă a răspuns la aproape toate întrebările, chiar la cele mai incomode și periculoase electoral (de exemplu, cele despre Liviu Dragnea); în fine, Dăncilă a greșit răspunsul la o una sau două întrebări”, notează Dragoș Dumitriu, pentru Sputnik.

Oricum, cu sau fără greșeli, pare că scopul echipei de campanie a PSD a fost atins. Viorica Dăncilă a stat ”în lumina reflectoarelor” mai mult timp decât contracandidatul său – cel care se anunța a fi focusul de marți seara – și nu pare că existența unor greșeli de cultură generală sau gafe de exprimare (”ăștia” din diaspora) au întors-o pe șefa social-democraților de la misiunea sa, aceea de a rămâne, alături de partidul său, în atenția publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *