Cât de pregătiți suntem pentru a face față dezinformării promovate de Rusia?

Pe 26 mai, cetățenii Uniunii Europene își vor alege reprezentanții în Parlamentul European. Opțiunea pe care o vom pune în urna de vot va avea un impact substanțial asupra modului cum va lucra UE în următorii cinci ani. În UE, dreptul la vot mai înseamnă și să luarea unei decizie informate. O decizie informată înseamnă adunarea corectă a faptelor și a nu fi manipulat.

În timp ce există mulți actori ce ar putea fi interesați să se amestece în alegeri, există acum un corp robust de dovezi disponibile public potrivit cărora Kremlinul a încercat să se amestece în numeroase procese electorale din întreaga lume în anii din urmă. Campaniile de dezinformare ale Kremlinului depășesc perioadele electorale. Sunt bine organizate și bine finanțate, cu o varietate de metode și teme croite pentru anumite audiențe.

Asistăm deja la o campanie de dezinformare în legătură cu alegerile europene. E posibil ca aceste eforturi să provină de la actori domestici sau externi diferiți. Aici, ne concentrăm pe ceea ce știm despre campaniile Kremlinului: până acum, e vorba cel mai mult de induce ideea că alegătorii nu contează și astfel nici alegerile lor nu au vreo relevanță. De exemplu, pentru că deciziile sunt luate de elite politice sau economice aflate sub control american, iar alegătorii nu au șansa de a se pronunța cu pirivre la opțiunile lor, cu adevărat. Sau pentru că Parlamentul European nu decide de fapt niciodată nimic.

Alte mesaje sunt menite să convingă cetățenii europeni că UE abia dacă lucrează cum trebuie, și că elitele europene încearcă să le distragă atenția de la asta dând vina pe Rusia pentru tot, inclusiv pentru amestecul în alegeri.

În afara acestei campanii de dezinformare, au fost deja descoperite și acțiuni de hacking electoral legate de Rusia. Pentru Kremlin, aceste eforturi sunt încă o încercare de a se amesteca și dezinforma, urmând un model cu care ne-am întâlnit deja în alte alegeri și referendumuri în Europa și dincolo de ea, cu alegerile prezidențiale ucrainene drept cel mai recent exemplu.

Nu e totdeauna ușor să faci o alegere informată și să reziști manipulării în spațiunil haotic și complex al dezinformării. Mediastandard.ro atrage atenția asupra necesității verificării oricăror informații din mai multe surse. Totodată, sursele trebuie să fie credibile. Kremlinul mizează adesea pe mistificări și teorii conspiraționiste pentru a-și promova mesajele în spațiul online. De aceea, paginile online care promovează astfel de mesaje nu pot fi considerate drept credibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *