Uniunea Europeană va interzice Sputnik și RT

La numai o zi după ce Republica Moldova a decis interzicerea organului rus de propagandă externă Sputnik, Uniunea Europeană a anunțat o măsură similară, menită să limiteze expunerea cetățenilor UE la dezinformare.

Anuntul a fost făcut de șeful diplomației europene, Josep Borell, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceștia au anunțat duminică că interzicerea RT și Sputnik face parte din sancțiunile ce vor fi impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

„Nu vor mai avea voie să își răspândească minciunile”, a spus șefa executivului european.

„Și, în final, dezinformarea, pentru Putin nu dorește să cucerească doar teritorii, ci și sufletele oamenilor cu mesaje toxice și minciuni. Comunicarea Kremlinului și a agenților săi de presă s-a angajat într-o campanie masivă de dezinformare în Ucraina, vecinii noștri, și chiar și in Uniunea Europeană. Ne luptăm cu această amenințare încă din 2015 prin platformele Uniunii Europene de dezinformare pe care vă invit să le vizitați. Iar astăzi facem un pas crucial pentru a închide robinetul dezinformării ruse în Europa, prin blocarea Russia Today și Sputnik de a mai fi difuzate in Uniunea Europeană”, a spus Borell.

Printre noile sancțiuni care vizează Moscova, pe lângă interzicerea celor doua așa-zise instituții media, se numără și scoaterea mai multor bănci ruse din sistemul SWIFT, precum și interzicerea aeronavelor ruse să tranziteze spațiul european.

Este posibil ca regimul lui Putin să adopte o măsură similară, interzicând titluri europene pe teritoriul Rusiei. Până acum, instituțiile media care nu respectau linia oficială a Kremlinului erau catalogate drept “agenți străini”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *