Presa poloneză acuză Facebook că „își exploatează poziția dominantă” pentru a „cenzura” conținutul media
Ca urmare a punerii în aplicare a directivei UE privind drepturile de autor în ceea ce privește beneficiile primite de instituțiile de presă de la agregatorii de informații și rețelele sociale, jurnaliștii polonezi acuză Facebook de cenzurarea conținutului său pe platformă.
Prin eliminarea imaginilor și a textului din articolele lor atunci când acestea sunt postate pe platforma de socializare, instituțiile de presă din Polonia spun că Facebook le diminuează în mod direct vizibilitatea – afectându-le astfel expunerea, conform Notes from Poland.
„Facebook a intrat în război cu presa poloneză”, a scris Bartosz Węglarczyk, redactorul-șef al Onet, un important site de știri, într-o postare pe Facebook. „Suntem pedepsiți pentru modificări ale legii drepturilor de autor care nu sunt pe placul Big Tech”.
Cum răspunde Meta
Facebook recunoaște că a eliminat cu bună știință componente-cheie ale postărilor realizate de organizațiile de știri din Polonia, din cauza faptului că noua lege poloneză privind drepturile de autor, care a intrat în vigoare vineri, „nu este compatibilă cu domeniul de aplicare sau cu termenii” directivei Uniunii Europene privind drepturile de autor pe care ar trebui să o pună în aplicare.
În special, se spune că legea poloneză a „creat o lipsă de claritate” în ceea ce privește articolul 15 din directiva UE. Cu toate acestea, gigantul social media nu a clarificat care sunt preocupările sale juridice, ci mai degrabă a declarat că decizia sa este o „abordare provizorie în așteptarea unor orientări privind domeniul de aplicare al articolului 15 din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu o lege de punere în aplicare similară în Italia”.
Ce spun reprezentanții media din Polonia
Răspunsul Meta, compania-mamă a Facebook, a provocat și mai multă furie în industria poloneză de știri. Camera editorilor de presă din Polonia (IWP) a susținut încă de vineri, când a intrat în vigoare legea, că punerea în aplicare de către Polonia a articolului 15 „nu diferă substanțial de soluțiile adoptate în alte câteva țări europene”.
Asociația editorilor polonezi a mai acuzat Meta că „devine un cenzor al conținutului și își exploatează poziția dominantă”. Acțiunile companiei „vor avea consecințe negative pentru întregul sector”, a avertizat IWP.
„Acest lucru poate constitui un motiv pentru ca editorii să ia măsurile legale corespunzătoare”, a adăugat asociația.
Articolul 15 din Directiva europeană privind drepturile de autor
Mărul discordiei este modul în care a fost implementată în legislația națională Directiva europeană privind drepturile de autor (European Copyright Directive). Mai exact, Meta susține că problema ar fi articolul 15.
Articolul 15 se referă la „protecția publicațiilor de presă privind utilizările online” și le garantează acestora că pot beneficia de o parte din veniturile obținute de agregatorii de informații și de rețelele sociale (Google News sau Facebook, de exemplu) datorită conținutului produs de site-urile de informații.
Cu toate acestea, giganții tehnologici au protestat și chiar s-au răzbunat pe sursele de știri, susținând că orientările europene sunt prea dure. Toate acestea în timp ce instituțiile media din mai multe țări au considerat că Directiva europeană privind drepturile de autor este prea ușoară pentru marile companii.
În luna iulie a acestui an, sute de instituții media au protestat împreună împotriva legislației propuse, susținând că aceasta favorizează giganții din domeniul tehnologiei și amenință întreprinderile poloneze. Situația s-a calmat temporar atunci când parlamentul a introdus printr-un amendament un mecanism care ar permite firmelor media să solicite ajutorul unei agenții de stat atunci când negociază cu giganți tehnologici precum Google și Facebook cu privire la plățile pentru conținutul lor.
Articole asemănătoare
Evenimentul Zilei și calomnierea lui Iuliu Maniu
Dragnea se folosește de presă pentru a pune presiuni pe Iohannis
Dezvoltatorii unor aplicații colectează datele utilizatorilor. Facebook și Twitter, implicate în controversă
Cât investesc partidele în publicitatea electorală de pe Facebook
Tensiunile dintre Ucraina și Rusia, reaprinse. Scenariul unui conflict