WordPress promite să schimbe experiența publicării. Totul despre editorul Gutenberg

WordPress a anunțat recent că platforma site-urilor se va schimba: compania se pregătește să lanseze un nou editor, denumit Gutenberg, după inventatorul presei tipografice fixă și cel care a tipărit pentru prima oară Biblia, Johannes Gutenberg.

Noua metodă de introducere a articolului o va înlocui pe cea folosită de milioane de utilizatori de-a lungul mai multor ani, TinyMCE. Experții din domeniu spun că este o mișcare importantă, întrucât Gutenberg va urma să schimbe întreaga experiență WordPress – atât pentru utilizatori, cât și pentru cititori.

Se pare că dezvoltatorii noii interfețe s-au axat, de această dată, pe nimic altceva decât psihicul autorului – coloanele ”Publish” și ”Categories”, în prezent evidențiate față de fundalul gri deschis, se vor integra în aspectul general. WordPress spune că autorul nu va mai avea multe elemente care să îl distragă, putând să se concentreze exclusiv pe contentul livrat. 

Image result for wordpress gutenberg

Un alt feature nou este dispariția bării de tools de deasupra câmpului de text, care va fi înlocuit cu blocks. Comunitatea strânsă pe platformă a avut, de-a lungul timpului, numeroase plângeri cu privire la puținele opțiuni de cosmetizare a articolului, lucru care se va schimba. Asemănătoare cu funcțiile Word din categoria ”Insert”, WordPress va permite utilizatorului să adauge paragrafe în căsuțe pe care le poate modifica după bunul plac. De exemplu, dacă autorul vrea să introducă un text pe două coloane, acest lucru va fi posibil cu Gutenberg, spre deosebire de vechiul editor, care avea câteva funcții (cele tipice, precum bolditalicunderline, diferite tipuri de paragraf, alinierea cuvintelor etc.). Funcționalitatea acestora poate fi înțeleasă cel mai ușor în prezentarea realizată chiar de companie, pe care o puteți viziona aici.

În prezent, Gutenberg este disponibil doar sub forma unui plugin, urmând să devină o parte integrată a platformei spre sfârșitul anului curent. Deși există voci care spun că funcționalitatea acestuia blochează alte add-on-uri, compania încă lucrează la îmbunătățirea platformei.

Cei interesați pot să downloadeze noul editor de pe site-ul oficial, de AICI, sau să încerce versiunea demo, denumită Frontenberg. În momentul în care Gutenberg va fi lansat, nu va exista vreo modalitate de-a reveni la editorul inițial, cel clasic, ca editor principal, însă va fi disponibil un plugin.

Per total, noul update al WordPress pare a fi unul promițător și care va schimba în mod sigur calitatea articolelor livrate în online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *