Cuvântul-ortodox.ro – dezinformare, teoria conspirației și fundamentalism ortodox EXCLUSIV

MediaStandard.ro vă recomandă să evitați portalul www.cuvantul-ortodox.ro deoarece aveți de-a face cu o platformă care promovează fundamentalismul ortodox, teoriile conspiraționiste și dezinformarea.

Site-ul funcționează încă din iunie 2014 și este deținut de „Asociația Cuvântul Ortodox”, organizație necomercială din București. Totodată, nu există o pagină oficială de Facebook, sau de Twitter dar portalul este destul de cunoscut, deoarece în mai multe comunitățil ortodoxe de pe Facebook există distribuiri ale articolelor de pe www.cuvantul-ortodox.ro.

Site-ul susține proiectele Coaliției pentru Familie

Cuvantul-ortodox.ro preia în articolele sale o serie de idei promovate de Coaliția pentru Familie. Există zeci de articole legate de referendumul pentru definirea familiei (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/ziua-cea-mare-a-testului-referendumului-ips-laurentiu-streza-daca-pierdem-examenul-acesta-multe-lucruri-vor-veni-si-vom-plange-apoi-nu-se-va-mai-repeta-niciodata-momentul-ips/http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/liderii-coalitiei-pentru-familie-ideologia-de-gen-a-devenit-politica-de-stat-manuale-pro-lgbt-in-scoli-fara-ca-scoala-sa-informeze-parintii-fara-sa-existe-discutie-publica-fara-sa-fie-certificat/). Deloc surprinzător acest site reprezintă practic o portavoce a Coaliției pentru Familie. Mai multe articole sunt prezentate cu titluri alarmiste, iar boicotarea referendumului este văzută ca „o manevră de tip comunist”. Alte articole vorbesc despre așa-zisa „industrie a transgenderismului și complexul medical american” precum și despre „tehnicile propagandei activismului pro-gay” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/demontarea-ultimelor-fake-news-uri-anti-coalitia-pentru-familie-industria-transgenderismului-si-complexul-medical-american-cine-sunt-barbatii-albi-si-bogati-care-sponsorizeaza-revolutia-sexuala-pa/). 

Nu în ultimul rând, portalul condamnă ferm așa-numita „promovare sistematică a homosexualității în școli” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/coalitia-pentru-familie-si-platforma-impreuna-denunta-un-program-de-promovare-sistematica-a-homosexualitatii-in-scolile-romanesti-concomitent-cu-anihilarea-drepturilor-parintesti/).

Teoria conspirației și anti-occidentalismul ca teme suplimentare

Pe Cuvantul-ortodox.ro nu găsim însă doar articole care ar putea interesa doar comunitățile ortodoxe din România ci și zeci de dezinformări și teorii conspiraționiste menite să prezinte Occidentul într-o lumină negativă. Spre exemplu, într-un aricol, rețeaua de socializare Facebook este catalogată drept „mașina de spionaj a lui Zuckerberg”, iar utlilizatorii drept „sclavi cibernetici” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/audierea-lui-zuckerberg-masinaria-de-spionaj-facebook-si-sclavii-digitali-intreg-mediul-electronic-de-comunicatii-este-o-puscarie-digitala-dan-diaconu/, http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/facebook-cambridge-analytica-manipulari-romanii-cei-mai-docili-si-tinta-strategica/).

Politica reprezintă o altă temă-cheie. Aici nu există afinități politice ci un criteriu mult mai simplu de diferențiere: cine nu susține referendumul pentru modificarea Constituției este demonizat, indiferent din ce tabără se află. Vezi exemple AICI și AICI.

Alte exemple de conspirații găsim AICI. Articolul denunță un așa-zis „protocol încheiat între inspectorate școlare județene și ambasada SUA pentru acțiuni privind identitatea de gen”. Articolul începe apocaliptic: „după București, Vrancea intră sub asediul presiunii activiștilor LGBT prin activități ”educaționale”?” și continuă cu „după ce, în București, liceenii au fost duși cu liste de către profesori la o dezbatere cu activiști LGBT pe tema educației sexuale, cu vizionarea unui film cu scene de sex între doi bărbați, dintre care unul este bolnav de SIDA si cu prezentarea actului sexual homosexual cu potențial de infectare cu SIDA drept o dovadă de iubire între cei doi, se pare că a venit rândul Vrancei să intre in colimatorul activiștilor LGBT”.

Pentru a rezuma, pe acest portal există o convergență a mai multor elemente: pe de o parte se promovează o doctrină cu caracter exclusivist sintetizată de cele două idei ale naționalismului ortodox: România este statul românilor și a fi român înseamnă a fi ortodox. Pe de altă parte, putem sesiza o negare a principiilor statului de drept, considerate „de rangul doi” în raport cu principiile ortodoxiste, legitimate de sorgintea lor divină. Aceste elemente sunt în concordanță și cu doctrina BOR, creștinismul Ortodox fiind mai mult unul mistic, puțin interesat în valorile respectului și toleranței specifice creștinismului practic. Luate la un loc, toate acestea formează grosul ideilor promovate în majoritatea articolelor de pe Cuvantul-ortodox.ro.

1 Comentariu

  1. Nu stiu ce ati vrut voi cu articolul asta dar va multumesc ca i ati facut cunoscuti! Am citit o gramada de articole destul de bune pe care orice om de bun simt le simte ca sunt realiste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *