Cum a încercat presa pro-Kremlin să discrediteze candidatura Ursulei von der Leyen folosindu-se de teorii conspiraționiste

Ursula von der Leyen a devenit, marți, prima femeie din istorie care conduce Comisia Europeană, după ce a fost nominalizată de Consiliul European și votată de către Parlamentul European, la capătul unui vot tranșat la limită – 383 de voturi „pentru”, 327 „împotrivă” și 22 de abțineri.

Totuși, anterior numirii ei, publicații pro-Kremlin au încercat din răsputeri să poarte o campanie mediatică ce viza discreditarea candidatei din Germania. Astfel, într-un articol publicat de New Eastern Outlook, un jurnal al Institutului de Studii Orientale al Academiei de Științe Ruse, se lansa cu câteva zile în urmă o adevărată teorie a conspirației.

Trecutul Ursulei von der Leyen era folosit ca “argument” de netăgăduit pentru a “demonstra” că în spatele candidatei din Germania se afla forțe oculte, mai precis Statele Unite. De vreme ce nici Europa, nici cetățenii ei nu pot beneficia de pe urma unui leadership slab devine “evident” ca anumite forțe misterioase trebuie sa se afle în spatele ascensiunii fulminante a Ursulei spre una dintre cele mai importante funcții din Uniunea Europeană.

Autorul articolului încearcă să facă credibilă o uriașă conspirație: în contextul unei catastrofe precum Brexit-ul, Washingtonul nu mai poate influența politica europeană prin intermediul Londrei, așa că se orientează spre Berlin, susținând din culise candidatul german. Doar că teoria conspirației nu se bazează pe nici cea mai mică dovadă. De pilda autorul, “uită” în mod convenabil faptul fostul candidat venea tot din Germania în postura lui Manfred Weber, chiar dacă se vehicula că și Frans Timmermans cocheta la un moment dat cu ideea numiri în această funcție. În locul dovezilor, articolul recurge la o naratiune care are ca scop vădit dezinformarea, vorbind despre prezenta Statelor Unite în Europa, un lucru evident deranjant pentru ambițiile hegemonice ale unei Rusii nostalgice după perioada de apogeu din timpul Războiului Rece.

Trebuie spus că tema jocurilor de culise operare de Statele Unite nu este nouă în cadrul narațiunilor pro-Kremlin. Nu de putine ori astfel de tribune ale dezinformării deplângeau așa-zisa ocupație a Statelor Unite care ar limita suveranitatea europenilor sau faptul că Germania ar fi executantul ambițiilor hegemonice ale Washingtonului.

Din păcate și o parte a presei din România a încercat să discrediteze candidatura Ursulei von der Leyen, făcând mai mult sau mai puțin voit jocurile Kremlinului. Mediastandard.ro atrage atenția cititorilor asupra unui aspect fundamental: orice material de presă în care sunt prezentate teorii conspiraționiste ce nu sunt susținute prin argumente empirice, devine în mod automat problematic. Temele forțelor oculte, a jocurilor de culise și a acțiunilor subterane se încadrează de multe ori în categoria conspirațiilor fanteziste. Astfel de articole au mai degrabă “darul” de a dezinforma cititorii. Analizați întotdeauna informația în mod critic punând-o în legetură cu faptele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *