Cum a păcălit o universitate internetul – povestea unchiului ucigaș în serie și a pescarului pirat

Pantofi de femeie, decupaje dintr-un ziar, bijuterii ascunse și multe altele – toate acestea s-ar fi ascuns într-un cufăr găsit de o anume Lisa Quinn.

Descoperirea ciudată, făcută în timp ce sorta amintirile familiei, a făcut-o pe așa-zisa Quinn să se întrebe dacă proprietarul precedent al cufărului – unchiul său, Joseph Scafe – ar fi omorât pe cineva. Cu acest scop ar fi apărut și blogul ”I Think My Uncle Was A Serial Killer” (Cred că unchiul meu a fost un ucigaș în serie) pe care autoarea a publicat mai multe fotografii.

sursa: lisaquinn565.wordpress

Pe data de 28 aprilie, userul DisturbedThrowaway a postat o întrebare pe Reddit: „Credeți că unchiul meu Joe era doar ciudat sau e posibil să fie un criminal în serie?”. Subiectul a prins foarte repede, preconizându-se că o să aibă un succes major. Cu toate astea, la nici jumătate de oră de la postarea inițială, utilizatorul DisturbedThrowaway a susținut că a găsit două nume de femei (Alice Walsh și Diamond Flossie). Persoana ar fi cerut ajutorul comunității de pe Reddit, lucru care a trezit suspiciuni. Se punea întrebarea de ce nu a făcut pe cont propriu săpături, în contextul în care existau informații despre cele două victime pe Wikipedia?

S-a descoperit (la numai o oră de la publicarea postării inițiale) că informațiile despre presupusele femei care căzuseră victime fuseseră postate pe enciclopedia virtuală cu doar două săptămâni înainte.

Povestea s-a dovedit a fii un hoax. T. Mills Kelly, profesor la Universitatea George Mason, a dezvăluit pe blogul său pe 14 mai că a fost un proiect realizat de studenții săi, pentru cursul ”Lying about the past” (Mințind despre trecut). Ultima postare de pe blogul așa-zisei Lisa Quinn a fost pe 1 mai. Scopul e unul evident: să dea credibilitate poveștii. Articolul se încheie cu o altă ”dovadă” despre una din victime.

Nu este însă singura ”aventură” de acest gen. Cu patru ani înainte, la cursul lui Kelly s-a creeat povestea pescarului care a devenit pirat. Studenții au pus pe un blog istoria Edward Owens, un pescar născut în 1853, care din cauza sărăciei a devenit pirat. Au fost postate și video-uri cu așa-zisul pirat care s-a întors la pescuit, spre sfârșitul vieții. Ulterior, o pagină de Wikipedia a fost creeată și mai multe publicații au preluat știrea (de exemplu, AICI), ca mai apoi studenții să dezvăluie că totul a fost un hoax.

Profesorul cursului a fost acuzat de vandalism, însă acesta afirmă că voia doar să dovedească cât de ușor pot crede oamenii niște informații de pe web. Un expert a afirmat că diferența dintre cele două povești a stat în platforma distribuită: în timp ce Wikipedia are o comunitate care are încredere ridicată în contentul distribuit, utilizatorii Reddit tind să fie mai sceptici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *