ADN-ul va fi folosit pentru a stoca date digitale

Oamenii de știință au acum o nouă provocare: să găsească noi suporturi de stocare. Și iată că unii dintre ei s-au oprit la acidul dezoxiribonucleic (ADN)!

Dacă pe vremuri 1 MB ocupa un dulap întreg, acum datele pot fi stocate pe dispozitive de mărimea unui unghii. Cu toate acestea, informațiile digitale sunt peste tot și nevoia de stocare a tot crescut. Oamenii de știință au acum o nouă provocare: să găsească noi suporturi de stocare. Și iată că unii dintre ei s-au oprit la acidul dezoxiribonucleic (ADN)!

Super Mario Bros în ADN

Inovația a fost dezvoltată recent la Universitatea Harvard, scrie Forbes. ADN-ul este elementul constitutiv al vieții, cel care transportă materialul genetic a tot ce este viu pe Terra. Este un material de stocare extrem de puternic, care a fost optimizat timp de miliarde de ani, pentru a stoca un volum mare de informații pe perioade lungi de timp. Ce-ar fi dacă l-am putea folosi pentru a înregistra pe el propriile date digitale?

Într-o lucrare publicată în revista științifică Nature Communications,  George M. Church și colaboratorii săi au arătat că au găsit o modalitate de a codifica muzica din popularul joc Super Mario Bros în 12 fire sintetice de ADN și de a o reda pe computer!

Cum au făcut acest lucru?

Metoda este cunoscută sub numele de fotolitografie, un sistem folosit în producția de cipuri pentru dispozitive digitale precum computerele și smartphone-urile. Lumina este folosită pentru a induce o schimbare chimică, transferând astfel imaginile pe un substrat sau pe suprafața unui material. Este ca în vremurile de început ale fotografiei, când imaginea se transfera de pe plăci sau de pe filme pe hârtie fotografică. În acest caz, „imaginea” este ca o informație capturată pe film.

Avantajul acestei metode este precizia sa ridicată, deoarece lumina poate fi controlată, permițând astfel codificarea informațiilor la nivelul bazei nucleotidice sau a elementelor de bază ale ADN-ului. Acest proces poate fi repetat, ceea ce permite crearea de secvențe ADN personalizate cu precizie ridicată.

Nu sunt singurele încercări

Au existat mai multe teste de folosire a codului genetic ca suport de stocare în comunitatea științifică. De exemplu, în iunie 2019, un alt grup de cercetători a anunțat că a reușit să stocheze toate cele 16 GB ale Wikipediei în ADN sintetic.

Mai mult, tot anul trecut a fost introdus conceptul ADN-ului lucrurilor (DNA of Things – DoT), ca o analogie a Internetului lucrurilor (IoT). O echipă de cercetători din Israel și Elveția demonstrat că DoT codifică datele digitale în molecule de ADN, care sunt apoi încorporate în obiecte. Acest lucru oferă abilitatea obiectelor de a avea o anumită autonomie, asemeni organismelor biologice. DoT creează suporturi de stocare independente, complet în afara rețelei, spre deosebire de Internetul lucrurilor, în care elementele depind unul de altul pentru a funcționa.

Foto: National Cancer Institute (Unsplash)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *