Chelsea Manning se întoarce la închisoare, după ce a refuzat iar să depună mărturie în cazul lui Assange

O săptămână a petrecut în libertatea whistleblowerul Chelsea Manning, înainte să fie trimisă iar la închisoare de către autoritățile americane. Motivul reîncarcerării sale este același ca și înainte.

De două ori a refuzat fostul analist militar să depună mărturie în fața unui Mare Juriu în cazul lui Julian Assange. Prima oară, Chelsea Manning a petrecut 62 de zile în spatele gratiilor. De data aceasta, whistleblowerul s-ar putea să petreacă câteva luni bune în închisoare, dar și să plătească o amendă zilnică de 500 de dolari pentru primele 30 de zile, conform Vice.

„Prefer să mor de foame decât să-mi schimb opinia în această privință. Și când spun asta, vreau să spun literalmente”, a afirmat Manning în timpul ședinței.

Chelsea Manning și-a declarat de mai multe ori motivele pentru care nu vrea să vorbească în fața unui Mare Juriu. Unul dintre motive ar fi caracterul secret al procesului, în timp ce altul ar fi declarațiile făcute de ea în trecut.

Julian Assange este judecat pentru așa-zisa încercare de a intra în baza de date a Pentagonului, iar Manning l-ar fi ajutat. Fondatorul WikiLeaks ar putea fi extrădat în SUA din Marea Britanie, unde este închis în prezent. Până recent, Assange era sub protecția Ecuadorului și stătea de aproape șapte ani în Ambasada din Londra.