CEDO: anonimizarea unui nume în arhiva electronică a unui cotidian nu încalcă dreptul la libera exprimare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 22 iunie 2021 decizia în cazul Hurbain împotriva Belgiei, stabilind astfel că nu este încălcat dreptul la libertatea de exprimare atunci când o persoană cere să îi fie anonimizat numele în arhiva electronică a unei publicații de presă. 

Editorul unui ziar (Le Soir), pe numele său Hurbain, a fost obligat să anonimizeze numele unui șofer în arhiva online a publicației, nume care figura într-un articol referitor la un accident rutier în urma căruia reclamantul a ucis o persoană. Acesta a solicitat Curții de Apel din Belgia, în conformitate cu „dreptul de a fi uitat”, să i se șteargă numele din arhiva online a publicației, după ce acesta și-a finalizat executarea pedepsei în anul 2006.

Instanța belgiană a decis că trebuie realizată anonimizarea în articolul de pe site-ul ziarului prin înlocuirea numelui complet al persoanei cu litera  X. Ulterior, editorul publicației a înaintat o plângere Curții de la Strasbourg, care a decis că articolul online nu are o valoare de actualitate (faptele fiind comise în urmă cu 20 de ani) şi nu prezintă un interes public în acest caz.

O persoană condamnată are dreptul de a cere să fie uitată, pentru reintegrarea sa în societate, altfel arhivele online a ziarelor s-ar transforma într-un fel de cazier virtual, cu toate că o persoană a fost reabilitată, a motivat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În concluzie, CtEDO a decis că nu a existat nicio încălcare a articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului  cu privire la libertatea de exprimare a domnului Hurbain, obligat să procedeze la anonimizarea numelui conducătorului auto în articolul care este postat online.

Potrivit VedemJust.ro,  Curtea a reamintit că arhivele digitale sunt o sursă valoroasă pentru informare și cercetare cu privire la trecut, în special prin faptul că sunt imediat accesibile publicului, în general gratuit. Instanțele naționale trebuie să fie atente atunci când primesc cereri de anonimizare sau de modificare a versiunii electronice a unui articol deja arhivat.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *