Un alt jurnalist Apple Daily, arestat de poliție pe aeroport. Fung Wai-kong încerca să plece din Hong Kong

Deși Apple Daily și-a încetat activitatea, ca urmare a presiunilor puse asupra publicației și staff-ului de către autorități, un alt jurnalist al ziarului a fost arestat. Fung Wai-kong încerca să părăsească metropola când a fost reținut.

În decursul serii de duminică, jurnalistul, în vârstă de 57 de ani, a fost reținut de polițiști. Presa locală susține că acesta plănuia să plece în Anglia, cel mai probabil pentru a scăpa de presiunile autorităților, informează The Guardian.

Fung Wai-kong a fost acuzat că a „conspirat pentru a colabora cu țări străine sau forțe străine pentru a pune în pericol securitatea națională”. Deocamdată, acesta se află în arest.

Este al șaptelea jurnalist Apple Daily care a fost reținut în ultimele două săptămâni. Directorul editorial al publicației a fost primul arestat, iar la scurt timp au fost reținuți alte cinci figuri importante ale ziarului. Ca urmare a înghețării activelor, Apple Daily a fost nevoită să înceteze activitatea.

Joia trecută, ziarul a publicat ultima ediție, ceea ce a stârnit un val de simpatie în rândul publicului. Presa străină și rețelele de socializare au relatat cozile lungi la care locuitorii din Hong Kong au stat încă din timpul nopții pentru a putea prinde un exemplar.

Abuzurile asupra presei săvârșite de autoritățile locale la presiunile Chinei au, în schimb, efect: o altă publicație pro-democrație, Stand News, a declarat într-un comunicat de presă că va elimina comentariile publicate pe site-ul său înainte de iunie și va opri eforturile de strângere de fonduri din cauza îngrijorărilor legate de legea cuprinzătoare a securității naționale. Prin această măsură, Stand News speră să protejeze susținătorii site-ului, scriitorii și redactorii din „inchiziția literară” din Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *