Manipularea se răspândește mai repede decât coronavirusul din China

Pe măsură ce timpul trece, se observă că nu numai coronavirusul s-a răspândit înafara granițelor Chinei, ci și dezinformarea. În mediul online circulă teorii și ipoteze privind originea epidemiei – fenomen care nu se rezumă doar la spațiul digital din România -, care duc la informarea incorectă a publicului și la îngreunarea adoptării măsurilor necesare de sănătate publică.

Iar cum informaţiile extraordinare, chiar dacă nefactuale, tind să fie mai atrăgătoare pentru public, minciunile ajung să se răspândească cu rapiditate. În cazul epidemiei de coronavirus, internetul s-a umplut de teorii privind originea virusului, de ”tratamente miraculoase” mortale și de informații eronate.

Publicația britanică BBC a sesizat că un youtuber american, Jordan Sather, a încercat să-și manipuleze urmăritorii de pe social media prin publicarea, pe contul său de Twitter, a mai multor documente Institutul Pirbright din Anglia, din 2015, și insinuarea că epidemia din China este făcută în laborator. Actele atestau intenția de dezvoltare a unui vaccin dintr-o versiune slăbită a coronavirusului, însă nu versiunea apărută în Wuhan, ci a virusului bronșitei infecțioase aviare.

Leacul ”miraculos” împotriva coronavirus – înălbitor care poate duce la moarte

Sather a fost implicat, tot de la începutul epidemiei de coronavirus din Wuhan, într-un alt scandal. Creatorul de conținut i-a îndemnat pe oameni să bea o substanță periculoasă, a cărei ingerare poate duce la moarte, pentru a se proteja de virus. Miracle Mineral Solution e promovată intens de un grup de susținători ai lui Donald Trump – care cred că președintele SUA se luptă cu un ”cabal”, o societate secretă care dorește să-și impună propriile interese – ca fiind tratamentul perfect pentru aproape orice boală. Inclusiv HIV sau autism.

Totuși, autoritățile din SUA susțin că substanța este periculoasă, fiind similară cu înălbitorul. FDA spunea, anul trecut, că MMS ar putea provoca „vărsături severe” și „insuficiență hepatică acută”. „Ingerarea acestor produse este aceeași cu băutul înălbitor”, a declarat comisarul FDA, Ned Sharpless, într-o declarație din august 2019. Cu zece ani înainte, o femeie ar fi murit aproape imediat după ce a ingerat MMS, arată The Daily Beast.

Exemplul virusului Zika

Manipularea apărută în jurul epidemiei aduce aminte de un episod similar, petrecut pe parcursul anului 2016. În vreme ce Asia, Africa și America de Sud se confruntau cu o creștere a numărului de persoane infectate prin înțepătura unui țânțar din genul Aedes, pe social media circulau teorii ale conspirației și afirmații care nu aveau legătură cu știința.

”O astfel de afirmație pseudoștiințifică a fost aceea că microcefalia este cauzată de vaccinul MMR și companiile farmaceutice dau vina pe virusul Zika pentru a profita din vânzarea vaccinurilor Zika. Dacă persoanele preocupate și care caută informații despre Zika dau peste această poveste, acestea ar putea fi conduse să evite vaccinarea și neîncrederea autorităților de sănătate”, arată ScienceDaily.com, vorbind pe baza unui studiu realizat de Univeristatea George Washington.

Cercetătorii au descoperit că, numai pe parcursul a trei luni (1 ianuarie – 29 aprilie 2016) au existat 140.000 de tweeturi despre virusul Zika și vaccin. Multe dintre acestea aveau la bază idei preconcepute sau chiat teorii conspiraționiste, însă unele promiteau și să ofere tratamente rapide, contra cost.

Profit din pseudo-tratamente

MMS este vândut de către o biserică din Mexic, ”Biserica Geneza II a Sănătății și Vindecării”, pentru 45 de dolari. Pe site-ul instituției, de unde poate fi achiziționat produsul, este descris ca fiind un remediu pentru coronavirus și alte afecțiuni grave.

Ca și în cazul înălbitorului promovat pe teritoriu american ca tratament pentru orice, au existat tot felul de încercări de comercializare care promiteau vindecarea febrei Zika. Gizmodo.com a întocmit, în iunie 2016, o listă de șapte astfel de produse descrise ca fiind miraculoase, printre care se numără și plante medicinale (belladonna, e folosită pentru drog recreațional, însă nu are niciun efect asupra unui virus precum Zika), vitamina C, un bandaj împotriva țânțarilor și un spray împotriva gândacilor.

Din studiile privind manipularea din jurul virusului Zika, reiese că ar fi mai mulți factori care ar juca un rol în răspânidrea dezinformării. Iar faptul că lumea științifică nu știe încă cum să combată epidemia începută în Wuhan ar juca un rol important. Din teamă, publicul larg se întoarce către locul unde sigur va exista cel puțin răspuns: internetul. Doar că, așa cum nici cercetătorii nu dețin încă informații concludente, nici media nu poate satisface această nevoie, de siguranță. Aici joacă un rol major și conspiraționiștii de serviciu -precum Jordan Sather – și cei care promovează tratamente false împotriva unor boli netratabile, care promit să prezinte adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *