CCR a decis: desemnarea lui Orban e neconstituțională. Anticipatele, un vis din ce în ce mai îndepărtat pentru PNL

Curtea Constituțională a României a declarat în urmă cu puțin timp că desemnarea lui Ludovic Orban, a doua oară, pentru poziția de premier este neconstituțională. În acest context, anticipatele par un vis din ce în ce mai îndepărtat pentru PNL.

Judecătorii CCR consideră că, prin numirea lui Orban, s-a creat un conflict juridic de natură constituțională între Administrația Prezidențială și Parlament. Decizia Curții vine după ce aceasta ”a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, conform Digi24.ro.

Astfel, cererea formulată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a fost admisă de către plenul CCR. Klaus Iohannis va trebui să facă ”o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, în acord cu hotărârea nr. 80 din 2014.

În acest context, dorința Partidului Național Liberal și a președintelui Klaus Iohannis de a face alegeri parlamentare anticipate pare să fie un vis din ce în ce mai îndepărtat. Ședința de învestire a Guvernului Orban II a fost anulată, iar șeful statului este așteptat să vină, în decursul acestei seri, cu o nouă propunere.

Posibilele variante pentru funcția de premier ar putea fi vicepremierul interimar Raluca Turcan sau ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, susține Digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *