O organizație pentru drepturile jurnaliștilor îndeamnă China să nu mai cenzureze informații despre coronavirus

O organizație pentru protecția drepturilor jurnaliștilor îndeamnă guvernul chinez să nu mai cenzureze informații despre coronavirus.

Cerința Reporters without Borders (fr. Reporters sans Frontiers) vine după ce au început să circule pe internet informații conform cărora Beijingul ar ascunde de comunitatea internațională informații relevante pentru stoparea virusului. Organizația aduce aminte că autoritățile din China au făcut eforturi pentru a stopa orice știre să iasă, ajungând chiar să aresteze doi jurnaliști, conform comunicatului RSF.

”La începutul lunii februarie, au arestat doi jurnaliști, Chen Qiushi și Fang Bin, doi comentatori politici, Guo Quan și Xu Zhiyong, și l-au plasat pe un al treilea, Xu Zhangrun, în arest la domiciliu.

În ultimele săptămâni, Beijing a instruit de asemenea mass-media să acopere eroismul respondenților, mai degrabă decât suferințele populației sau deficiențele măsurilor luate de guvern”, arată ONG-ul pe site-ul oficial.

Mai mult decât atât, RSF subliniază că și restricțiile de pe rețelele de socializare s-au înăsprit, dat fiind faptul că au existat multe voci – atât ale jurnaliștilor și bloggerilor, cât și ale opiniei publice – care au criticat modul în care a fost gestionată situația.

”Faptul că mass-media chineză este controlată îndeaproape de Partidul Comunist și este adesea obligată să difuzeze propagandă a facilitat, de asemenea, circulația zvonurilor false despre originile epidemiei și modalitatea de a se proteja”, a continuat Reporters without Borders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *