Un fake news de proporții a apărut în presa online: ”Primul caz de coronavirus în România”

Un fake news de proporții a circulat în a doua parte a zilei de luni, în legătură cu posibilitatea apariției unui caz de coronavirus în România. Totuși, managerul Insitutului ”Matei Balș” a dezmințit informațiile.

Totul a început de la o știre publicată de Money.ro, cu titlul ”Să înceapă SPECTACOLUL! Primul caz de CORONAVIRUS în România. În București!”. Publicația online afirma că o companie din Capitală va organiza testări medicale pentru angajații săi, ”pentru că una dintre colege a fost infestată cu virusul Covid-19”, conform unor informații primite de la ”surse apropiate firmei in cauză care nu au dorit să își dezvăluie identitatea”.

Ulterior, după ce au apărut numeroase comentarii negative privind veridicitatea informațiilor, Money.ro a modificat titlul și a făcut update cu informațiile oferite de către reprezentanții statului. Știrea a strâns pe Facebook, până la momentul redactării acestui articol, aproape 400 de share-uri.

Totuși, e important de menționat că Money.ro nu numai că a păstrat informația pe site și pe social media, deși ea fusese negată de autorități, dar a și dat de înțeles cititorilor că faptele afirmate sunt reale, prin exprimarea folosită: ” Angajații vor fi testați”, ”a fost infestată”.

Ce spun autoritățile

Autoritățile susțin, însă, că nu există niciun caz confirmat în România, cu atât mai mult în București. Printre aceștia se numără și Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care spune că informația privind corporatista cu COVID-19 este un fake news.

”La Matei Balș s-au făcut numeroase teste dar persoanele testate nu aveau virusul, iar acum nu există niciun test în lucru nefiind cazul”, a afirmat Streinu Cercel, după ce a fost întrebat despre cazul de la multinaționala din Capitală, conform Mediafax.ro.

Și șeful Departamentul pentru Situații de Urgență a atras atenția cu privire la numărul mare de tentative de dezinformare: ”Știri false au apărut de câteva zile. De oriunde citesc informația, să o verifice pe site-urile speciale, în niciun caz să nu creadă toate informațiile care nu sunt verificate. Alții poate au un scop în ce fac. Până nu apare într-un site oficial, înseamnă că informația nu e verificată, nu e veridică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *