”Raze rasiale” care lovesc Pământul – un fake news de mâna a doua

Fake news-ul nu trebuie să fie întotdeauna politic, nu trebuie să se refere mereu la componenta puterii din societatea unei țări – în schimb, ar putea veni sub forma unui mesaj, menit să sperie respondentul.

Practicile acestea sunt la fel de vechi ca și apariția internetului. Unul dintre acestea ar putea fi mesajul despre ”razele rasiale” și care-i îndeamnă pe oameni să stea departe de orice device în timpul somnului, între anumite ore. Informația ar fi fost dată de ”Singapore TV”.

”În seara asta, de la 00:30 la 03:30 nu uitați să opriți telefonul, telefonul mobil, tableta etc., și lasați-l departe de corp. Singapore TV a anunțat această veste. Spuneți-vă familiei și prietenilor dumneavoastră că în seara asta, de la 00:30 la 03:30, planeta noastră va avea o radiație foarte înaltă. Razele rasiale se vor apropia de Pământ, deci, vă rugăm să opriți telefonul mobil. Nu lăsați aparatul lângă corp, poate provoca daune teribile. Dacă nu credeți, puteți verifica Google și NASA BBC News. Trimiteți acest mesaj tuturor celor dragi.”

Metoda aceasta de a aduce câteva entități ușor de recunscut pentru public, cu un grad înalt de credibilitate, e unul dintre pașii pentru a face un fake news. Distribuirea este și ea un pas important, pentru că mesajul e greu de crezut că va putea ajunge mai departe printr-o publicație, însă există oameni care ar crede ”avertizarea”, s-ar îngrijora și ar spune mai departe.

Cu toate astea, ce-s razele astea rasiale? Un search pe Google în engleză nu duce la nimic relevant, doar la raze radiale și la originea raselor, însă am găsit un site românesc care explică exact ce sunt. Puteți citi materialul pe Lupulalb.ro, dacă aveți răbdare. Autorul explică cum ”pe la începutul anilor 1970 o dispensă divină de șapte raze superioare au fost acordate acestei planete, datorită mișcării iminente către a patra dimensiune și noua eră”. Mai mult, sursa acestora este ”Helios, Logos-ul nostru solar” care ”le direcționează către Sanat Kumara, care le face disponibile pentru noi”.

Ni se explică chiar și cum să ”chemăm” aceste raze, într-un subcapitol întreg. Autorul scrie: ”Tot ceea ce trebuie să faci este să spui mental sau cu voce tare “chem acum raza a doisprezecea”. Poți chema raza după număr, culoare sau calitatea energiei. De exemplu poți spune “chem acum raza aurie”. Poți spune “chem acum raza iubirii-ințelepciunii.”

Snopes.com consideră că mesajul este în preajmă cel puțin din 2014. În varianta în engleză, mesajul are ”cosmic rays” (raze cosmice) în loc de ”raze rasiale”. Puteți citi mai multe dintre  motivele științifice pentru care textul este considerat fals AICI.

De fapt, în sine, acest fake news nu este unul periculos, însă dovedește că oricât de exagerat ar fi mesajul, ar exista persoane care l-ar crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *