Bilanțul sumbru din Mexic continuă să crească. Un alt jurnalist a fost omorât

Omorurile în rândul jurnaliștilor din Mexic par că nu se mai opresc. Fredid Román, un jurnalist local din sudul țării, a fost găsit împușcat. Crima a avut loc după o postare pe Facebook a jurnalistului care oferea o investigație despre un caz de corupție din 2014 care implica oficiali de rang înalt.

Román devine a 15-a victimă din rândul jurnaliștilor care au fost asasinați în Mexic. Țara de pe continentul nord-american a devenit mai periculoasă decât Ucraina când vine vorba de jurnaliști. Conform RSF, opt jurnaliști și-au pierdut până acum viața în război, pe când bilanțul din Mexic se ridică, acum, la 15.

Există voci care spun că numărul este, de fapt, ceva mai mare. Article 19, un ONG specializat în apărarea presei și libertății de informare, spune că numărul de jurnaliști omorâți se ridică la 19 victime.

Fredid Román a fost găsit împușcat în propria mașină, atacatorii, conform The Guardian, poliția încearcă să afle dacă asasinatul are sau nu legătură cu activitatea jurnalistică a lui Román. Acesta derula un program intitulat The Reality of Guerrero (Realitatea din Guerrero, statul în care se afla jurnalistul), care se concentra pe corupție și politicile guvernului.

Crima are loc la o săptămână după ce un alt jurnalist a fost găsit mort, identificat după tatuajele pe care le avea. După moartea acestuia, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), un ONG internațional, a reacționat și a denunțat evenimentele din Mexic.

Deși au fost efectuate unele arestări în cazurile anterioare de asasinate de presă din acest an, un climat de continuă impunitate continuă să alimenteze aceste atacuri”, a declarat reprezentantul CPJ din Mexic.

Lipsa de reacție din parte autorităților pentru a proteja jurnaliștii a dus la interacțiuni tensionate între președintele țării și lucrătorii media. La finalul lunii trecute un jurnalist i-a spus președintelui Obrador că se teme pentru viața sa.

Mexic este numită de activiști și experți drept cea mai periculoasă țară pentru jurnaliști din afara zonelor de război, iar bilanțul sumbru nu pare să se oprească. 2022 s-a dovedit deja unul dintre cei mai sângeroși ani pentru jurnaliști. De la războiul din Ucraina, violențele din Cisiordania și până la asasinatele din Mexic, numărul victimelor a explodat. Până acum, 45 de jurnaliști au murit, însă datele CPJ nu sunt actualizate la zi, iar anul încă nu s-a încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *