Un jurnalist din Mexic se teme să nu fie a 13-a victimă, face apel la președinte

Cu puțin timp înainte ca conferința de presă de miercuri a președintelui Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, să se încheie, un jurnalist din sală s-a ridicat și i-a spus acestuia că se teme pentru viața sa.

Reporterul Rodolfo Montes a afirmat că se teme de posibilitatea retragerii gărzilor guvernamentale, după ce a primit o amenințare telefonică cu moartea. În ciuda faptului că apelantul s-a recomandat a fi din cartelul Jalisco, el suspectează că este vorba despre „un angajat al guvernului”, conform ABC.

Președintele mexican, López Obrador, s-a angajat să îl protejeze – cu toate că jurnalismul în Mexic este una dintre cele mai periculoase meserii, nu mai puțin de 12 lucrători din mass-media fiind uciși de la începutul anului și până în prezent.

12 jurnaliști au fost uciși în Mexic, de la începutul anului

Problemele ar începe de la autoritățile locale, care refuză să ia măsurile necesare pentru a preveni atacurile asupra jurnaliștilor. Cel mai recent astfel de incident a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când au fost trase focuri de armă asupra reporterului Rubén Haro. Din fericire, acesta nu a fost rănit și crede că atacatorul l-ar fi confundat cu altcineva.

Jan-Albert Hootsen, reprezentantul din Mexic al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat că apelul lui Montes către președinte nu este prima dată când un reporter se plânge președintelui că se află în pericol.

„Dacă se simt forțați să se adreseze președintelui, este pentru că s-au confruntat cu probleme la nivelurile inferioare”, a spus el.

Atacurile împotriva presei au crescut cu 85% în cei trei ani de când președintele Andrés Manuel López Obrador a preluat puterea, în decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *