Apple avertizează jurnaliștii ruși vizați de „atacuri sponsorizate de stat”, după cazul Galinei Timchenko

După ce s-a aflat că proeminenta jurnalistă rusă Galina Timchenko, co-fondatoare a site-ului de investigații Meduza, a fost ținta spyware-ului Pegasus, Apple a luat o măsură proactivă de alertare a altor lucrători din mass-media din Rusia despre care crede că au fost spionați.

Potrivit The New York Times, Apple a trimis notificări jurnaliștilor și personalului media asociat cu instituții de presă rusești încă de când a fost publicată povestea lui Timchenko. Mesajul îi avertizează pe jurnaliști că sunt ținta unor „hackeri sponsorizați de stat”.

Cel puțin alți trei jurnaliști au primit avertismente

Unul dintre aceste avertismente a fost primit joi de Evgheni Erlich, fostul redactor-șef al programului de știri din Țările Baltice pentru postul de presă independent rusesc Current Time. El a postat pe pagina sa de Facebook că a primit notificarea și și-a avertizat cititorii că este posibil ca comunicările lor din trecut să fi fost încălcate.

citiți și: Co-fondatoarea publicației rusești Meduza, vizată de spyware-ul Pegasus

Erlich a dezvăluit, de asemenea, că, privind în urmă, smartphone-ul său a avut momente în care s-a comportat ciudat: se încălzea rapid sau trimitea singur mesaje de grup. Atât Galina Timchenko, care este prima jurnalistă rusă despre care se știe că a fost vizată de Pegasus, cât și Evgheni Erlich au folosit o cartelă SIM letonă.

Novaya Gazeta Europe a raportat, de asemenea, în aceeași zi, că directorul său general, Maria Epifanova, și un corespondent baltic, Evgeniy Pavlov, au primit notificări similare de la Apple.

Ce este un „atac sponsorizat de stat”?

Potrivit unei pagini de asistență Apple, atacurile sponsorizate de stat sunt „extrem de complexe, costă milioane de dolari pentru a fi dezvoltate și, adesea, au o durată de viață scurtă”. În plus, „aplică resurse excepționale pentru a viza un număr foarte mic de persoane specifice și dispozitivele acestora, ceea ce face ca aceste atacuri să fie mult mai greu de detectat și de prevenit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *