Unele state UE sunt în urmă cu măsurile de protecție a jurnaliștilor
Un raport realizat de organizația non-profit pentru protecția drepturilor jurnaliștilor Reporteri fără Frontiere arată că mai multe state membre au rămas în urmă în ceea ce privește măsurile pe care le-au luat pentru a proteja drepturile lucrătorilor din mass-media, în ciuda unei recomandări relevante a Comisiei Europene. În plus, Malta și Polonia, unde au fost raportate cele mai multe cazuri grave, au făcut promisiuni vagi.
După doi ani de la recomandarea Comisiei, în șapte state UE există încă deficiențe grave în ceea ce privește protecția jurnaliștilor. Aceste țări trebuie să acționeze rapid pentru a „proteja profesioniștii din mass-media și a combate impunitatea pentru crimele violente împotriva lor”, afirmă organizația RSF, citată de Euractiv.
„Deși salutăm noile angajamente ale unor guverne, nu există nimic de sărbătorit la a doua aniversare a recomandării UE privind siguranța jurnaliștilor. Regretăm că autoritățile naționale au învățat puține lecții din asasinarea a patru jurnaliști europeni și din multiplele amenințări care apasă asupra profesioniștilor din mass-media. Facem apel la guverne să accelereze punerea în aplicare a recomandării din 2021”, a comentat Pavol Szalai, șeful biroului UE-Balcani al RSF.
Unele state au rămas în urmă în ceea ce privește protecția jurnaliștilor
Bulgaria și Slovacia sunt două dintre țările care au arătat că au fost făcute planuri în acest sens. La polul opus se află Polonia și Malta, care sunt încă vagi în acest sens.
În timp ce guvernul maltez spune că „a aplicat și aplică măsurile înrolate de Comisia Europeană” și că este „hotărât să adopte modificări legale”, RSF precizează că La Valletta „refuză să publice raportul privind reformele în domeniul libertății presei redactat de un organism consultativ privind adoptarea recomandărilor rezultate în urma anchetei publice care a urmat asasinării lui Caruana Galizia în 2017”.
Polonia spune că a început „să colecteze date privind cele mai bune practici ale altor instituții de stat responsabile de aplicarea recomandării înainte de a lua în considerare modificări legislative menite să îmbunătățească implementarea de către Polonia”.
Siguranța lucrătorilor din mass-media ar trebui să fie prioritară
Printre acțiunile pe care RSF spune că este crucial ca statele membre să le realizeze se numără:
- Desfășurarea de anchete independente, eficiente și transparente privind infracțiunile de violență împotriva jurnaliștilor;
- Să creeze sau să sprijine mecanisme de cooperare cu jurnaliștii pentru a le îmbunătăți siguranța;
- Să lanseze sau să sprijine servicii de asistență dedicate pentru jurnaliștii amenințați;
să ia măsuri specifice pentru protejarea jurnaliștilor în timpul acoperirii protestelor.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Manipulările din spatele RoExit
Cum arată România la 17 ani de la aderare la Uniunea Europeană
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Cauzează vaccinurile autism?
Există o teorie a conspirației privind motivul pentru care România nu este în spațiul Schengen
Dezinformarea rusă afectează armata Bulgariei