Mit și adevăr în discursul lui Trump privind rezultatele alegerilor. Presa americană l-a numit „cel mai necinstit discurs”

„Cel mai necinstit discurs” – așa a catalogat presa de peste ocean discursul președintelui în funcție privind rezultatele alegerilor. Poziția lui Donald Trump din preajma finalizării numărării voturilor a început așa cum te-ai fi așteptat de la omul care a transformat ”fake news” într-o armă îndreptată către presă – cu atacuri la adresa sistemului democratic, cu dezinformări și prezentări nerealiste privind performanțele sale electorale.

Mit și adevăr

Principalele acuzații formulate de Trump în discursul de joi au vizat fraudarea votului: că voturile i-au fost furate, că au fost introduse ”voturi ilegale”, că reprezentanții Partidului Republican n-au fost lăsați să observe numărarea votului din Detroit.

„Am câștigat în toate locațiile-cheie, de fapt, de multe ori, iar apoi numerele noastre au început să fie reduse în mod miraculos, în secret”, a spus liderul de la Casa Albă. Însă diferența dintre numărătoarea preliminară și cea finală se explică prin ordinea numărării votului: întâi voturile exprimate în persoană, apoi cele transmise prin poștă, conform USA Today. Iar cum susținătorii lui Biden au preferat să își exercite votul de la distanță pentru a nu se expune unei posibile infectări cu coronavirus – spre deosebire de susținătorii lui Trump, care s-au declarat neîncrezători în metodă -, avansul luat de candidatul democrat în cele din urmă este de înțeles.

În ceea ce privește așa-zisele ”voturi ilegale” invocate de Trump, The Guardian susține că echipa președintelui în funcție a fost incapabilă să prezinte dovezi sau măcar să definească acest termen. Cel mai probabil, el se referă la votul prin poștă, o metodă pe care a încercat să o discrediteze încă de dinaintea alegerilor.

Așa că așa-zisa sa uimire privind preferințele alegătorilor care au votat de la distanță nu e fondată („Este uimitor că buletinele de vot poștale sunt atât de unilaterale”). Biden și-a încurajat alegătorii să aleagă această metodă de vot, dat fiind faptul că toată campania sa s-a centrat pe măsurile care trebuie luate pentru combaterea coronavirusului. Trump, pe de altă parte, le-a indus propriilor susținători atât neîncredere în procesul de vot de la distanță, cât și în existența virusului.

O altă minciună pe care Trump a spus-o în discursul de joi se referă la reprezentarea inegală. El a susținut că „aparatul de vot al acestor state este condus în toate cazurile de democrați”, adăugând ulterior că „aparatul electoral din Georgia este condus de democrați”. 

CNN susține însă că afirmația este complet falsă, întrucât „principalul oficial al alegerilor din Georgia, secretarul de stat Brad Raffensperger, este republican. La fel și secretarul de stat Barbara Cegavske din Nevada, un stat în care cursa era de asemenea aproape încheiată în acel moment”. Publicația mai subliniază că, pe lângă faptul că nu există dovezi clare privind acuzațiile formulate de Trump, numărătoarea este făcută de către autoritățile locale.

Puteți citi mai multe despre inadvertențele din discursul lui Donald Trump aici, aici și aici.

Televiziunile au fost nevoite să întrerupă transmisia

Jurnalistul Daniel Dale de la CNN susține că nu l-a văzut pe Trump „niciodată mințind mai temeinic și mai flagrant decât a făcut-o joi seară la Casa Albă”, în timp ce The Guardian titrează „Este posibil ca Trump să-și fi doborât propriul record pentru cele mai periculoase minciuni într-un singur discurs”.

Pe de altă parte, multe televiziuni au fost nevoite să întrerupă transmisia discursului după câteva minute, din cauza informațiilor false emise de Trump. Prezentatorul MSNBC Brian Williams a spus: „Aici ne aflăm din nou în poziția neobișnuită de a-l întrerupe nu numai pe președintele Statelor Unite, ci și de a-l corecta pe președintele Statelor Unite (…) Nu era înrădăcinată în realitate – și în acest moment, unde este țara noastră, este periculos”.

O reacție similară a avut și moderatorul CNBC Shepard Smith: „Ceea ce spune președintele Statelor Unite, în mare parte, este absolut neadevărat”, relatează The Guardian într-un alt articol.

Nici susținătorii republicani ai lui Trump n-au fost mulțumiți de reacția lui. Fostul guvernator al statului New Jersey a spus, la ABC News: „Arată-ne dovezile (…) Astăzi nu am auzit nimic despre probe”, făcând referire la acuzațiile președintelui privind fraudarea votului. 

Alții au făcut scut în jurul democrației, ca răspuns la îndemnul lui Trump de a fi sistată numărătoarea votului. „Numărarea fiecărui vot este în centrul democrației. Acest proces este adesea lung și, pentru cei care rulează, frustrant. Voturile vor fi numărate”, a scris pe Twitter Mitt Romney, senator din Utah și fost candidat republican la președinție.

5 Comentarii

  1. Haha…presa de peste ocean si facem referire la Guardian, probabil CNN si Antenele de pe acolo.
    Vom vedea in final adevarul. Mai este si o curte de Justitie si o lege care chiar se aplic ain SUA. La noi Dragnea, dupa 7 ani de procese a luat cu suspendare.

  2. Prtesa americana NU MAI MERITA SA FIE CITITA ! Este plina de mincini si TOTAL ASERVITA INTERESELOR asa zisului Partid Democrat – care actualmente ste departe de a reprezenta Partidul Democrat ! Este o adunatura de stangisti – socialisti – buni de gura si sprijiniti AGRESIV de to felul de organizatii semi-legale, dar acceptate si acoperite de democrati ! Sub aceasta sprijinire se produc manifestitii zise „pasnice” care se soldeaza cu jafuri, asasinateabuzuri asupra celor care „nu sunt cu noi ” – Ma simy aici ca in Bucurestiul si Romania din anii 46 – 50 ! Nici o deosebire – cand citesc in Chicago Trinune ca afro-americanii au tot dreptul sa-si insuseasca = FURE din magazine lucruri scumpe – ca sa poarte si ei – Sau ca albii trebue sa cedeze din bunurile lor celor de culoare ! Si sa nu cumva sa te aperi cand te ataca „pasnicii manifestanti” ca e DREPTUL LOR !

  3. Presa americana este CEA MAI MURDARA SI NECINSTITA ! Sunt aici – USA – si ma simt actualmente ca in Romania anilor 1946 – ‘950 ! Asaltul pentru LUAREA PUTERII ! De fapt Joe Biden este unescroc – ca de altfel toata „famelia” Biden ! Va fi o papuse ca presedinte ! Manipulta de standistii progresivi si socialisti ! Nu cred ca va dura toti cei patru ani normali de mandat ! Este un „neica-nimeni” ajuns multi-milionat prin tot felul de pungasii ! acum mai marsaza la una !

  4. Domnul „Iliescu” considerati ca Sputnilk Moscova este presa mondiala perfecta.In tot Congresul SUA sunt doar 5 congresmeni care se intituleaza „social democrati” care spun ca modelul lor de social democratie este cel nordic european iar dupa declaratiille lor facute mai ales la adresa modelului chinez de socialism ( vezi Alexandra Cortez ) dvs sunteti vinovat de dezinformare.Sunteti platit de Sputnik? Poate in Romania sunt multi fraieri dar cu mine ati gresit adresa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *