Algoritmul TikTok le recomandă utilizatorilor dezinformare despre Ucraina
40 de minute. Atât îi trebuie algoritmului TikTok până să arate utilizatorului dezinformare despre Ucraina. Rezultatul aparține unui studiu realizat recent de compania anti-dezinformare NewsGuard, care verifică gradul de fiabilitate ale publicațiilor de pe internet.
Un cont nou, fără activitate precedentă, a fost pus să dea scroll pe pagina For You a TikTok. După 40 de minute, algoritmul i-a recomandat primele videouri înșelătoare despre războiul din Ucraina. Spre sfârșitul experimentului de 45 de minute, aproape tot conținutul conținea dezinformare cu privire la invazia Ucrainei, conform The Guardian.
Printre narativele false promovate se numără și laboratoarele biologice finanțate de SUA. La fel de populare au fost și videourile false, precum unul care pretinde că arată cum Fantoma din Kiev doboară avioanele rusești. În realitate, imaginile au fost preluate dintr-un joc video. Și conturile pro-ruse participă la răspândirea informațiilor false pe rețeaua socială, cel mai frecvent catalogând drept false videoclipurile reale.
„Unele dintre miturile din videoclipurile pe care algoritmul TikTok le-a transmis analiștilor au fost identificate anterior ca fiind propagandă a Kremlinului”, au declarat cercetătorii, referindu-se la afirmațiile Centrului de urmărire a dezinformării Rusia-Ucraina al organizației NewsGuard.
TikTok susține că algoritmul este influențat de modul de consum al fiecărui utilizator. Cu alte cuvinte, cu cât petrece mai mult timp pe un video (uitându-se până la capăt, de exemplu), cu atât algoritmul presupune că acesta e genul de conținut pe care trebuie să-l livreze.
Pe de altă parte, compania susține că descoperirile studiului sunt limitate, întrucât nu imită comportamentul standard al utilizatorilor: „Continuăm să răspundem la războiul din Ucraina cu resurse sporite de siguranță și securitate, în timp ce ne străduim să eliminăm dezinformările dăunătoare și să ajutăm la protejarea unei experiențe sigure pe TikTok. De asemenea, colaborăm cu organizații independente de verificare a faptelor pentru a ne sprijini eforturile de a ajuta TikTok să rămână un loc sigur și autentic”, se arată în comunicatul emis de aplicație.
Articole asemănătoare
Topul celor mai căutate cuvinte pe Google în 2020
Principalele lucruri de reținut despre fondul american de investiții adus în România de Cozmin Gușă
Demnitarii români, specialiști în engleza de baltă
România sporește măsurile preventive împotriva coronavirus. Zborurile din și spre Italia, anulate
Trei narațiuni des întâlnite care servesc agenda de dezinformare a Kremlinului