Noii primari ai Capitalei, aproape gata de start. Cum s-au văzut în presă preluările funcțiilor

Alegerile locale 2020 din Capitală au adus la suprafață conflicte între primarii în funcție și cei aleși, probleme juridice, mișcări financiare de subsol.

Alegerile locale 2020 din Capitală au adus la suprafață conflicte între primarii în funcție și cei aleși, probleme juridice, mișcări financiare de subsol. Pe de altă parte, acest scrutin a demonstrat că nu este imposibil ca electoratul bucureștean să-și schimbe opiniile politice. Iată reacțiile din presă despre preluările lungi și chinuitoare ale mandatelor la primăria generală și la primăriile de sector.

Lungul drum al lui Nicușor Dan

Nicuşor Dan a fost validat primar general la o lună de la alegeri, în 26 octombrie, scrie Mediafax. Curtea de Apel Bucureşti i-a validat mandatul și instanţa a respins toate apelurile formulate. Validarea mandatului a fost contestată prin 52 de cereri de apel.

Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan și-a exprimat recunoștința față de alegători:

„Le mulțumesc din nou bucureștenilor pentru încrederea exprimată la urne și pentru dorința de a aduce o schimbare în acest oraș vitregit de către o administrație incompetentă. Ne revedem […] zi de zi, în calitate de parteneri”.

Mandatul lui Nicuşor Dan a fost validat de Tribunalul Bucureşti în 12 octombrie, însă decizia instanței a fost contestată apoi de foști și actuali consilieri PSD. Potrivit procedurii, prefectul Bucureștiului trebuia să convoace o ședință a Consiliului General al Municipiului București, în care să depună jurământul atât consilierii, cât și primarul Capitalei, explică Hotnews.ro.

La o emisiune de la B1 TV, din 25 octombrie, primarul ales a spus că era „o oarecare confuzie”, pentru că multă lume avea impresia că el este primar de o lună, timp în care nu a avut niciun fel de atribuţii. Întrebat despre ce a făcut în această lună, Dan a precizat că a evitat să deschidă conflicte mediatice şi s-a ocupat de ceea ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care va depinde activitatea sa ca edil.

Într-un articol de la Mediafax.ro, este citat Ion Cristoiu care, pe blog-ul său, a evidențiat că nici Nicuşor Dan, nici Clotilde Armand n-au adus vreo o probă în sprijinul acuzaţiilor lor privind contestațiile concertate la adresa câștigării mandatelor.

„Oricît de voinic se dă Nicuşor Dan, e limpede că perioada imediat următoare instalării nu-i deloc favorabilă imaginii sale de primar providenţial. E perioada bătăliei crîncene pentru posturi în noul Consiliu. Pe lîngă spectacolul dizgraţios pe care-l oferă electoratului această bătălie, care ar putea să de desfăşoare chiar în interiorul Dreptei, Nicuşor Dan se va confrunta şi cu marea problemă întruchipată de desemnarea prin înţelegere preelectorală a lui Vlad Voiculescu în calitate de viceprimar independent”, a scris Cristoiu.

Și Libertatea a observat că cei doi politicieni care urmează să conducă Bucureștiul nu s-au mai întâlnit de aproape o lună. În spatele motivelor răcelii s-ar afla, potrivit informațiilor obținute de Libertatea, îndepărtarea susținătorilor lui Nicușor Dan de pe listele USR-PLUS pentru parlamentare sau apropierea viitorului primar general de PNL.

În Capital, Gabriel Zamfirescu evidențiază „greaua moștenire” pe care o are Nicușor Dan la cârma primăriei generale, deși edilul nu va putea invoca acest motiv când va constata că este imposibil să facă minuni în primele luni de mandat. Autorul consideră că Dan trebuie să concedieze urgent o parte dintre cei 35.000 de angajați ai primăriei Capitalei.

Nicușor Dan nu are timp nici să respire. orice clipă pierdută în această bătălie îl apropie de anonimat și de Crin Halaicu, Lis, Oprescu și Firea, adaugă Zamfirescu.

Incertitudine la Sectorul 1

Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 27 octombrie pronunţarea în dosarul privind validarea lui Clotilde Armand în funcţia de primar al Sectorului 1, a scris News.ro. Ea a anunţat că 122 de persoane, ”majoritatea din PSD şi rude ale acestora”, au contestat validarea sa, reclamațiile fiind multe copiate unele de la altele.

Armand a publicat, pe pagina sa de Facebook, imagini cu numele persoanelor care au contestat alegerea sa în funcție. Într-o altă notă pe Facebook, ea spune că, printre alții, a fost contestată de:

  • Daniel Tudorache;
  • Tudor Helmut Schinagel Costea, cunoscut ca „Tubel”, candidat ”independent” la Sectorul 1;
  • Liliana Amariuței, în calitate de reprezentantă a 118 persoane;
  • Eugen Valentin Dinu.

„Ar fi interesant să explice ‘Tubel’ cetățenilor cum a copiat cuvânt cu cuvânt textul apelului scris de Liliana Amariuței, reprezentanta PSD. Full copy paste”, a scris Armand.

Referindu-se la faptul că PSD a trâmbițat că și USR-PLUS ar fi reclamat nereguli la numărarea voturilor, Cristian Hubali scrie la Ziaristii.com că aceste pretenții ar fi ilogice.

Pe de altă parte, Gazeta de Cluj îl citează pe jurnalistul Dan Petre Popa care a afirmat că Clotilde Armand ar fi ”agent de legătură” pentru Serviciile Secrete ale statului francez. Mai mult, „una dintre problemele cu care se confruntă Clotilde Armand este să ascundă sau să mascheze sumele de bani primite de la statul francez pentru a-și exercita influența asupra instituțiilor statului român”.

Probleme urgente în Sectorul 2

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, depune jurământul de învestire în funcție în 27 octombrie, anunță Ziare.com.

„Va fi o ceremonie cu ușile închise, din cauza pandemiei. Mi-ar fi plăcut să vă am aproape pe toți cei care m-ați susținut până în acest punct, fiindcă drumul pe care pornim e cu și pentru noi toți. Preiau un mandat greu, dar foarte interesant. Putem face o schimbare reală și palpabilă pentru foarte mulți oameni”, a scris Mihaiu pe Facebook.

Mihaiu a anunțat că, după ce va primi acces la informațiile din primărie, va prezenta un plan concret cu prioritățile imediate și viziunea pe termen mediu și lung.

Pressone îl prezintă pe Mihaiu drept un primar atent la problemele urgente din sector, cum ar fi fluidizarea traficului. Reportera Maria Tufan a admirat că proaspătul primar a venit cu trotineta electrică la întâlnirea pentru interviu și s-a deplasat la fel prin oraș, în diferite puncte.

Averea edilului de la Sectorul 3

Robert Negoiță a câștigat al treilea mandat la Primăria Sectorului 3, o victorie previzibilă potrivit lui, după cum spune Digi24. După ce a anunțat că este „în pâine”, Negoiță a publicat zilnic pe Facebook postări în care arată ce schimbări va face în oraș în viitorul apropiat.

Ziare.com a constatat că averea lui Negoiță nu a crescut semnificativ în ultimii opt ani. În 2012, el declara că deține peste 100 de apartamente și 50 de terenuri. Într-o apariție televizată de acum opt ani, Negoiță a recunoscut că nu știe numărul exact al proprietăților sale. Pentru activitatea de primar al Sectorului 3, Negoiță primește anual suma de 164.268 de lei, iar Comitetul European al Regiunilor îi decontează o diurnă în valoare de 10.970 de euro pe an.

Click.ro constată că edilul își începe noul mandat cu un nou look, după ce a suferit unele intervenții de chirurgie estetică: implant de păr, o intervenție la nas și injecție cu botox la frunte.

Contract cu cântec la Sectorul 4

La Sectorul 4, Daniel Băluţă a depus jurământul în 21 octombrie, scrie Evenimentul Zilei. Ceremonia de învestitură a avut loc într-un cadru restrâns din cauza pandemiei, în sala de consiliu local din cadrul Primăriei Sectorului 4. Edilul a arătat că va continua proiectele începute:

„Vă asigur că toate proiectele pe care le-am început vor continua, că în acest mandat vom termina clinica universitară de stomatologie, că în acest mandat vom avea cu siguranță în Sectorul 4 o nouă stație de metrou, că în acest mandat vom realiza în principiu toate lucrurile pe care le-am promis în această campanie electorală.”

Libertatea anunță că Băluță vrea să-și impună ambii viceprimari. Edilul a profitat că nu toți consilierii au apucat să-și preia mandatele și a adus o scutire medicală din care reiese că două săptămâni este în „incapacitate de a conduce activitățile primăriei”, invocând astfel nevoia urgentă de a numi un om care să-i poată prelua atribuțiile.

Într-un articol publicat în 5 octombrie, publicația Catavencii.ro își aduce aminte că Băluță a scos la licitație, în 10 septembrie, un contract-cadru pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a instituțiilor publice de pe raza sectorului, în valoare de până la 6,5 milioane de lei. Contractul a fost câștigat de cele trei firme care au participat la licitație, toate trei cu unele probleme în trecut.

Victorie la momentul potrivit la Sectorul 5

Judecătoria Sectorului 5 l-a validat pe Cristian Popescu-Piedone, a anunțat Evenimentul Zilei. La cinci ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, care a curmat viețile a 65 de tineri, justiția din România nu a reușit să pronunțe o sentință finală, amintește Europa Liberă. De această întârziere a profitat Piedone care a câștigat un mandat de primar al Sectorului 5. În momentul incendiului, el era primar la Sectorul 4 și a fost cel care semnat documentele pentru funcționarea clubului.

Destul de ciudat, într-un articol de altfel obiectiv și care se limitează la cifrele privind numărul de voturi, Libertatea folosește în titlu cuvintele „Ce rușine!” când scrie despre victoria lui Piedone la sectorul 5.

Într-o postare pe Facebook citată de Playtech.ro, jurnalistul Cristian Tudor Popescu folosește exprimări dure referitoare la această victorie și ajunge chiar la rasism și xenofobie când spune că votanții principali ai lui Piedone sunt „localizabili cu precizie – dincolo de linia str. Sebastian, adică Rahova și Ferentari”.

Pisica de la Sectorul 6

La Sectorul 6, Ciprian Ciucu a depus jurământul în 22 octombrie. Potrivit site-ului ȘtirileProTV.ro, el a anunțat că prima măsură pe care o va lua este realizarea unui audit în instituţie, după modelul anunţat de primarul general. El a mai promis că va prioritiza situaţia spaţiilor verzi, o primă etapă în această direcţie fiind identificarea tuturor terenurilor aflate în paragină şi amenajarea acestora.

Într-o notă amuzantă, Digi24 remarcă faptul că fostul primar al sectorului 6 îi lasă lui Ciucu moștenire… pisica, pe Miți. „Plus una bucată bibliotecă goală, zece scaune, televizor, un birou, o masă, o canapea, două telefoane și câteva proiecte începute”, adaugă site-ul.

Pe de altă, din Capital.ro aflăm că Ciucu va fi dat în judecată de jurnalistul Victor Ciutacu, ca urmare a unui scandal dintre cei doi, pornit de la o serie de informaţii difuzate de România TV. Postul a anunțat, cu puțin timp înainte de alegerile locale, că anumiţi interlopi ar fi fost implicaţi în campania electorală a candidatului liberal de la Sectorul 6. Ciucu a negat vehement acuzaţiile şi a folosit o serie de cuvinte dure la adresa jurnalistului într-o postare pe Facebook. La acel moment, Victor Ciutacu a reacţionat imediat, sugerând că liberalul va plăti în instanţă pentru vorbele sale.

Foto-colaj: Bogdan, CC BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons); Dan.chent, CC BY 3.0 (Wikimedia Commons); USR-PLUS; Alfatrend, CC BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons); Redactia PSnews.ro, cropped by Ionutzmovie, CC BY 3.0, (Wikimedia Commons); Razvan Socol, CC BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons); PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *