Raport îngrijorător al RSF: 91% din populația lumii e privată de dreptul la informație
Deși mass-media din întreaga lume a scris, în ultimii ani, despre presiunile la care presa este supusă și la importanța libertății informației, Reporters without Borders a prezentat în decursul acestei săptămâni o statistică îngrijorătoare.
Organizația internațională atrage atenția, într-un post de pe site-ul oficial, că ”doar 9% din populația lumii trăiește într-o țară unde libertatea presei este bună”. Așa cum arată cel mai nou barometru realizat de RSF, dreptul de a informa este încălcat atât în țări precum China, Rusia sau Arabia Saudită, dar și în democrații: Mexico și India.
Două dintre statele care s-au clasat foarte jos în clasamentul Reporters without Borders din acest an au și cel mai mare număr de locuitori: împreună, China și India au aproximativ 2.7 miliarde de locuitori. În comparație, cel mai bine cotat stat, Suedia, are doar 5.2 miliarde.
De ce e atât de importantă libertatea presei? Secretarul general al RSF spune că dacă jurnaliștii nu au libertate, societatea nu poate fi informată despre cele mai importante probleme ale sale, precum schimbările climatice sau inegalitățile sociale.
„Nici una dintre marile probleme ale omului – fie încălzirea globală, corupția sau inegalitatea de gen – nu poate fi rezolvată fără informații raportate liber și independent și fiabile, cu alte cuvinte, fără jurnalism de calitate. Această situație este foarte îngrijorătoare pentru jurnaliști și, mai ales, pentru acele ființe umane care sunt private de dreptul lor la informație”, a afirmat Christophe Deloire, secretarul general RSF.
Articole asemănătoare
Un post major de radio din SUA i-a îndemnat pe jurnaliști să-și tempereze retorica despre „frauda electorală”
Instagram începe să testeze funcția de repostare a conținutului
Rusia a comis 243 de crime împotriva presei și a jurnaliștilor în două luni de război în Ucraina
Atacuri cibernetice asupra mai multor state europene. Printre acestea se numără și Romania
Microsoft a destructurat o campanie masivă de hacking. Alegerile americane ar fi putut fi în pericol