Rezultatele alegerilor parlamentare din Franța au luat France24 pe nepregătite

Intitulate „alegeri de șoc”, mass-media internațională și chiar franceză nu se aștepta la aceste rezultate în ceea ce privește votarea unui nou Parlament. Nici măcar France24, care nu a avut timp să-și ajusteze graficul după venirea exit-pollurilor, la ora locală 20:00.

În loc să arate rezultatele reale (cu alianța de stânga New Popular Front pe primul loc, secondată de partidul centrist al lui Macron și de formațiunea politică de extrema dreaptă National Rally pe al treilea), graficele au fost încurcate.

Greșeala a fost rapid surprinsă de urmăritori și postată pe X, evidențiind ceea ce este evident: 172 până la 192 de locuri estimate câștigate de coaliția de stânga sunt mult mai mult decât cele 132-152 câștigate de partidul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen.

După cum probabil știți deja, nimeni nu se aștepta la astfel de rezultate. Turul anterior al alegerilor a arătat că National Rally de extremă-dreapta va câștiga majoritatea mandatelor. În schimb, alegătorii francezi au ales diferit de această dată, punând New Popular Front la doar câteva locuri mai puțin de o majoritate clară.

Însă la mijloc a fost vorba și de un calcul politic admirabil, făcut de 217 candidați, în principal din alianța de stânga și din tabăra Macron. Aceștia au renunțat la cursă pentru a-și ajuta rivalii politici să învingă extrema-dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *